Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Maatregelen rondom Turks referendum: vlagverbod en bomchecks

Redactie

Woensdag openen ook in Nederland de stembureaus voor het Turkse referendum. Zo een 300.000 Turkse Nederlanders kunnen dan hun stem uitbrengen. Nu eerder vandaag in Brussel rellen uitbraken bij een Turks stembureau met mogelijk een dodelijk slachtoffer, is de vraag of de stembureaus in Nederland goed beveiligd zijn actueel.

De gemeente Deventer, waar een van de stembureaus is gevestigd, heeft een dik pak aan maatregelen genomen. Volgens een woordvoerder van de gemeente houdt men 'gelet op de internationale ontwikkelingen' rekening met spanningen, maar is een dergelijk veiligheidsniveau 'niet ongebruikelijk'.

Lees het hele veiligheidsplan van de gemeente hier.

De gemeente verwacht zo een 30.000 stemgerechtigden bij Sporthal de Scheg, die voor de gelegenheid is omgetoverd in een stembureau (twee squashbanen doen zelfs dienst als gebedsruimtes). Op de dag van de verkiezingen wordt het hele terrein op explosieven gecontroleerd en vervolgens afgesloten zodat niemand in of uit kan zonder langs de beveiliging te gaan. Security-medewerkers spreken Turks en controleren tassen op wapens.

Propaganda en demonstraties verboden

De Turkse consul is gevraagd de dag door te brengen op het stadhuis om de burgemeester te kunnen adviseren bij noodgevallen. Propaganda, flyers en vlaggen zijn verboden op het stemterrein, dat ook de aanpalende parkeerplaats omvat. Demonstraties worden ook niet toegestaan in de directe omgeving van het stembureau. Mogelijk wijst de gemeente later nog een locatie aan voor demonstraties, zegt een woordvoerder.

Amsterdam en Den Haag: minder duidelijkheid over maatregelen

Amsterdam en Den Haag hebben ook Turkse stembureaus binnen de gemeentegrenzen. Zij zijn minder duidelijk over de maatregelen die ze willen nemen. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten dat de gemeente "nooit mededelingen doet over de veiligheid" en dat de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de organisatie ligt. In Amsterdam is dit hetzelfde.

Van een demonstratieverbod is daar overigens geen sprake. "Daarbij geldt dat in Amsterdam de vrijheid van meningsuiting en demonstratie bijkans heilig is en beschermd wordt, ongeacht de inhoud", aldus een woordvoerder. Alleen als de openbare orde in het geding komt grijpt de burgemeester in.

NRC Handelsblad weet te vertellen dat er in Amsterdam en Den Haag gebruikt gemaakt wordt van metaaldetectoren.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau