Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gevangen in toeslagen: deze bijstandsmoeder krijgt zoveel geld dat werken geen zin heeft

Redactie

Suzanne Hendriks uit Amsterdam-Noord ontvangt zoveel toeslagen bovenop haar uitkering dat werken voor haar geen enkele zin heeft: een schrijnend voorbeeld van het effect dat het huidige belastingregime heeft op het leven van vele Nederlanders. Gevangen in toeslagen zitten deze mensen thuis: werken loont niet. Ondernemer Annemarie van Gaal stelt deze kwestie aan de kaak in WNL Opiniemakers.

Bijverdienen? Minder uitkering

Suzanne volgde een beroepsopleiding tot visagiste en nagelstyliste. Bijverdienen zou makkelijk kunnen, maar dit heeft financieel geen zin. Alle inkomsten worden van haar uitkering afgeroomd. Naast haar bijstandsuitkering krijg ze huurtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget: samen goed voor 420 euro. Haar uitkering levert nog zo een 1.100 euro op. Ze zou meer kunnen verdienen in een voltijdbaan, maar dit verschil wordt ruimschoots teniet gedaan door de kosten van kinderopvang.

"Alles wat je bijverdient gaan dan weer op. Je doet het eigenlijk voor niks", zegt Suzanne.

Suzanne's laatste baan was dan ook al jaren geleden. Ze werkte toen in deeltijd bij supermarkt, maar ook dat leverde haar geen geld op. Sterker nog, ze kwam erdoor in de schulden. "Ik kreeg een enorme aanslag van de belasting", aldus Suzanne.

De politiek kan dit oplossen

In Opiniemakers legt voormalig staatssecretaris Willem Vermeend (PvdA) uit dat het belastingsysteem dit probleem in de hand werkt. "Vroeger hadden we een simpel systeem", aldus Vermeend. De werkendenkorting, een belastingvoordeel dat ervoor moet zorgen dat een uitkering minder oplevert dan een baan, heeft zijn effect verloren. Er zijn zoveel toeslagen die wegvallen dat de korting geen effect meer heeft. Volgens Vermeend is er van het belastingsysteem "een kerstboom" gemaakt.

Van Gaal bepleit een simpeler systeem en een simpeler samenleving. "Mensen die het zwaar hebben daar zit zoveel talent, zoveel energie, zoveel denkkracht. Als maatschappij benutten we dat niet omdat we ze in een keurslijf duwen van allerlei regelingen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau