‘Enorme inhaalslag nodig om accuraat op digitale dreiging te kunnen reageren’
Politici in Den Haag zijn nog niet opgewassen tegen de digitale dreiging die onder andere vanuit Rusland komt. Dat stelt veiligheidsdeskundige Rob de Wijk naar aanleiding van de Strategische Monitor 2017 van Clingendael in WNL Haagse Lobby.
Strategische MonitorIn de Strategische Monitor wordt ieder jaar beschreven hoe het staat met de veiligheid in de wereld. Het rapport is voor het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken de basis voor verdere beleidsontwikkeling. De conclusie van dit jaar is duidelijk: de wereld en de machtsverhoudingen veranderen snel. "Zo snel dat de boel van de rails aan het lopen is", aldus Rob de Wijk, die het rapport zelf overhandigde aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Dat komt onder andere door Rusland, een grote speler die zich steeds assertiever gedraagt. Ook op militair en digitaal gebied.
Gebrek aan maatschappelijke weerbaarheidHet gerucht gaat al langer dat de Russen invloed proberen uit te oefenen op internationale verkiezingen. In Amerika zou dat zijn gebeurd, maar ook tijdens de komende verkiezingen in Nederland moeten wij volgens de berichten oppassen voor 'de lange arm van Poetin'. Om Nederland daartegen te wapenen zijn er volgens De Wijk twee dingen nodig: "Het vereist aan de ene kant techniek, om niet gehackt te worden bijvoorbeeld, maar ook maatschappelijke weerbaarheid om ervoor te zorgen dat je mensen weerbaar maakt tegen al de flauwekul die bijvoorbeeld uit Rusland komt. Je hebt politici nodig die dat kunnen."
Dat is volgens De Wijk momenteel nog niet het geval in ons Den Haag. "Iedereen kan een disproportionele invloed uitoefenen door handig gebruik te maken van sociale media. Politici raken in toenemende mate de grip kwijt op hun bevolking en het maken van beleid. Ze kunnen beleid maken, maar dat kan makkelijk ondermijnd worden door de eigen bevolking, of bijvoorbeeld de regering van Poetin."
Enorme inhaalslag nodigEen hele nieuwe ontwikkeling waartegen politici zich moeten wapenen. "Er is een enorme inhaalslag nodig, maar men beseft nu wel dat dat moet gebeuren in Nederland", aldus de Wijk. Toch ziet hij dat er nog geen politieke partij is die dat momenteel aankan. Emilie van Outeren, politiek verslaggever voor het NRC, zegt daarover dat deze ontwikkeling nog geen prioriteit heeft in de politiek: "Je ziet aan het politieke debat dat het gaat over het terugbrengen van de tank of zo, maar er wordt verder niet vooruit gekeken."