‘Sporten op kunstgras mogelijk toch schadelijk voor mensen’
Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels heeft mogelijk toch gezondheidseffecten bij mensen. De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) deed een nieuw onderzoek naar de korrels en de resultaten worden vandaag gepresenteerd in het tv-programma Zembla.
Het onderzoek van Jacob de Boer, hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de VU, geeft een andere uitkomst dan het onderzoek dat de RIVM liet uitvoeren. Dat onderzoek wees uit dat er geen schade zou zijn voor mensen. "In het RIVM-rapport staat dat de schadelijke stoffen zitten opgesloten in het granulaat", aldus De Boer. Uit zijn onderzoek blijkt juist dat de stoffen wel degelijk vrijkomen na contact met water.
Dode embryo'sBij het onderzoek van De Boer werden zebravisjes en zebravisembryo’s blootgesteld aan water waar de rubberkorrels hadden ingelegen. Het gevolg: de vissen vertoonden gedragsverandering en de embryo’s gingen dood. De Boer geeft aan dat de uitkomst van de zebravisstudie een belangrijke indicator is voor de risico’s voor mensen, maar er is meer onderzoek nodig om het vast te stellen. "We weten niet hoeveel er vrijkomt en welke stoffen het zijn."
Niet sporten op kunstgrasHij raadt het af om te sporten op kunstgrasvelden: "Ik zou het zelf niet doen. Ik ben er erg terughoudend in, gewoon om wat je hier ziet." Ook zijn eigen kinderen houdt hij voorlopig van de velden af.