Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Pimp de krimp: structureel 200 miljoen naar krimpregio’s

Redactie

Sharon Dijksma (PvdA) wil ervoor zorgen dat regio's als Twente en Limburg vol leven blijven. Daarom wil ze structureel 200 miljoen investeren in de regio's, zo stelt ze in haar plan 'Pimp de Krimp'.

De staatssecretaris vertelde vanochtend in Goedemorgen Nederland dat het belangrijk is om de problemen in de krimpregio's aan te pakken. "We kunnen de krimp niet meer écht stoppen, de vraag is alleen: hoe zorg je ervoor dat de mensen die er wonen meer leefplezier ervaren." Ze noemt als voorbeeld de vestiging van Google in Noord-Groningen: "Dat heeft allemaal nieuwe bedrijven aangetrokken die daar in de buurt willen zitten."

Een aantal speerpuntenSpil in het plan is 5G, het nieuwe supersnelle internet. Dat wil Dijksma als eerste uitrollen in de krimpregio's. Met dat snelle internet worden niet alleen bedrijven geholpen, maar ook busvervoer zonder chauffeur, dat werkt op 5G, wordt getest. Kosten: eenmalig 100 miljoen euro.

Daarnaast is ook de bereikbaarheid een doorn in het oog van veel mensen. De reistijd moet wat betreft de staatssecretaris enorm worden verkort door te investeren in openbaar vervoer en regiotaxi's.

Provincies vragen om actieDe 200 miljoen die per jaar moet worden vrijgemaakt, is wat de provincies betreft bijna 200 miljoen te weinig. Eerder gaven provincies, regio's en gemeenten gezamenlijk aan dat er voor een periode van vijftien jaar tot twintig jaar 350 tot 400 miljoen per jaar moet worden geïnvesteerd.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau