Proces Decembermoorden opnieuw uitgesteld
Opnieuw heeft de Surinaamse Krijgsraad besloten om het proces over de Decembermoorden uit te stellen. Vandaag zou de strafeis tegen Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, worden uitgesproken, maar de kans dat dat nog doorgaat is klein.
Ingewikkeld procesDe rechter besloot het proces uit te stellen nadat het Openbaar Ministerie in hoger beroep ging tegen het besluit van de Krijgsraad om door te gaan met het proces. Dat komt voort uit een ingewikkelde opeenstapeling van momenten: in juni 2016 deed Bouterse als president de zoveelste poging om het proces te stoppen. Hij beriep zich op een grondwetsartikel waarin staat dat de regering vervolging in een zaak kan staken als de staatsveiligheid in het geding komt en vroeg het OM zich hierbij neer te leggen. Eind januari dit jaar besloot de Krijgsraad daarentegen om de zaak toch door te laten gaan, omdat de opdracht van Bouterse aan het OM gericht is en niet aan de Krijgsraad, die autonoom is. Het Openbaar Ministerie blijkt het daar dus niet mee eens en de Krijgsraad heeft vandaag aangegeven naar hun bezwaren te kijken.
Uitstel is afstel?Mark Teurlings, strafrechtadvocaat, was vanmorgen te gast in Goedemorgen Nederland om over de zaak te praten. Hij gaf aan dat hij een hele hoge strafeis verwacht, maar dat het nog een hele tijd zou kunnen duren voor Bouterse daadwerkelijk achter de tralies belandt. Sterker: hij voorspelde een slepend proces dat nog jarenlang duurt. Als Bouterse namelijk al veroordeeld zou worden, dan kan hij in hoger beroep gaan. Tot die tijd kan Bouterse gewoon president blijven, verwacht Teurlings, want als hij voortijdig wordt opgepakt moet er politiek gezien ontzettend veel in gang worden gezet om mogelijk te maken dat Suriname door een nieuwe bewindspersoon wordt geregeerd.
Mick van Wely, verslaggever van de Telegraaf, woont het proces bij in Suriname. Vanmorgen gaf ook hij aan in Goedemorgen Nederland dat het Bouterse erg goed uit zou komen als het proces wordt uitgesteld. "Niemand verwacht dat hij zich als een mak lammetje laat afvoeren naar de cel. Ongetwijfeld zal hij weer iets uithalen om onder de straf uit te komen. Dat heeft hij tot nu toe constant gedaan."
Langslepend procesBouterse wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind. Deze moorden werden al in 1982 gepleegd, maar pas in 2007 kwam het proces op gang. Sinds zijn presidentschap in 2010 op gang kwam heeft hij zijn macht gebruikt om een amnestiewet aan te nemen, waardoor het proces wordt opgeschort. Vorig jaar besloot de Krijgsraad dat deze wet niet geldig is en zo kan de rechtszaak toch worden hervat.