Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

21 zelfmoorden bij politie: ‘Neem dienstwapen in bij psychische nood’

Redactie

Politiemensen plegen het vaakst zelfmoord met hun eigen dienstwapen. Alhoewel het aantal suïcides bij de politie op hetzelfde niveau ligt als dat van de rest van de beroepsbevolking, vormt het politiepistool een voor de hand liggende zelfmoordmethode. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar de politie vandaag over bericht. In de onderzochte periode van november 2011 tot en met februari 2014 pleegden 21 agenten zelfmoord, waarvan de helft met het eigen dienstwapen.

Minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok wil daarom het bestaande beleid voor inname van dienstwapens verder aanscherpen, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister wil duidelijker regelsMomenteel kan een leidinggevende al een dienstwapen innemen als er signalen van psychische nood zijn bij een politiemedewerker. Er bestaat echter geen uniform beleid op dit gebied. De politie werkt aan eenduidige regels die voor juli 2017 gereed moeten zijn. De minister merkt op dat "oneigenlijk gebruik van het dienstwapen" nooit helemaal voorkomen zal kunnen worden.

Korpspsycholoog Esther Tossaint benadrukt de verantwoordelijkheid die het politiekorps heeft tegenover zijn eigen mensen. "Politiemensen staan dag en nacht voor de samenleving klaar. Dan moet de politieorganisatie op haar beurt klaarstaan om te zorgen dat zij mentaal, fysiek en moreel opgewassen zijn tegen geweld en deprimerende gebeurtenissen", schrijft zij in een persbericht.

Het is niet de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar zelfmoord onder agenten. Het huidige rapport is een vervolg op onderzoek uit 2011. Naar aanleiding daarvan werd registratiepunt opgericht om het probleem beter in beeld te brengen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau