Een flesje wijn per dag: voor steeds meer ouderen is het gewoon
Ouderen nemen het er na de pensioengerechtigde leeftijd steeds vaker van qua drankgebruik. Dat schrijf NRC Handelsblad vandaag.
Volgens de krant is het steeds gebruikelijker dat ouderen elke avond aangeschoten of zelfs dronken zijn. Vooral eerstehulp-artsen merken dit. Volgens onderzoek waar de krant naar verwijst blijkt dat alle eerstehulp-artsen regelmatig beschonken ouderen moeten behandelen die zijn gevallen en daarbij een bot hebben gebroken. Zestig procent van de artsen behandelt zelfs 'stomdronken' ouderen.
Volgens de krant ontbreekt bij veel ouderen de motivatie om minder te drinken. Men heeft vaak geen werk of andere verantwoordelijkheden en is het drinken gewend.
Het drankgebruikt leidt soms tot frictie met kinderen die het niet accepteren. Zo wordt de Jellinek-kliniek in Utrecht regelmatig bezocht door vrouwen die graag op hun kleinkinderen willen passen maar dit van hun eigen kinderen pas mogen als ze hun drankzucht aan banden hebben gelegd.
Artsen onderkennen het probleem te weinig, schrijft de krant. De Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) ziet het meest in vervolgtrajecten voor ouderen die op de eerste hulp worden binnengebracht.