main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 31 maart 2018 — 17:38

‘Nederlandse leger besteedt steeds meer aandacht aan yoga en mindfulness’

Vanavond wordt de documentaire Achter de Linies: Missie Mali uitgezonden, waarbij enkele militairen in Mali gevolgd werden vanaf het moment dat ze afscheid namen van het thuisfront, tot de terugkeer naar hun, maanden later.

Volgens militairen Jan en Rik (achternamen mogen niet genoemd worden), is de documentaire zeker niet geromantiseerd. “Ze hebben echt proberen weer te geven hoe het daar is”, vertelt Jan in het WNL-radioprogramma WNL Op Zaterdag.

Omgekomen Nederlandse militairen

De militaire missie in Mali (MINUSMA) is omstreden, vooral omdat er twee Nederlandse militairen om het leven kwamen tijdens een mortierschietoefening, waardoor zowel Jeanine Hennis-Plasschaert, toenmalig Minister van Defensie en Tom Middendorp, commandant der Strijdkrachten besloten af te treden.

Jan en Rik betreuren de dood van hun collega’s en realiseren zich tegelijkertijd ook dat dit iets is wat iedere militair in Mali kan overkomen. Jan: “Het is onderdeel van het werk, ook mijn vrouw weet bijvoorbeeld heel goed dat er dingen kunnen gebeuren. Ik ben nu op mijn derde missie, maar iedereen gaat hier anders mee om.”

Yoga en mindfulness

Om het moreel hoog te houden, organiseren de Nederlandse militairen in Mali verschillende activiteiten voor zichzelf op het kamp. Jan doet bijvoorbeeld aan yoga en merkte dat steeds meer collega’s daar ook interesse in kregen. “Zo is op zondagavond een soort klasje ontstaan.”

Het leger houdt zich sinds begin vorig jaar bezig met zaken als yoga en mindfulness, maar dat ligt niet iedereen. Rik: “Ik ben niet zo’n yogatype.” Hij vervolgt: “De één heeft het initiatief om yogales te geven, het ander gaat met een groepje naar de fitness. Je bent toch enigszins op elkaar aangewezen daar.”

Beluister hier het hele fragment:

Achter de Linies: Missie Mali is vanavond bij Veronica te zien om 22:15 uur.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer