main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 september 2017 — 12:07

Zoveel miljonairs telt Nederland en zo verdienen ze hun geld

Nederland telde begin 2015 106.000 huishoudens die meer dan een miljoen euro aan vermogen in hun bezit hadden (huis niet meegeteld). Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde.

Het overgrote merendeel van deze miljonairs is zelfstandige: maar liefst 80%. Ondanks de sterke groei van het aantal zelfstandigen in de afgelopen jaren, ligt dit cijfer voor niet miljonairs nog altijd op slechts 15%.

Meeste miljonairs werkzaam in landbouw

Volgens het CBS zijn miljonairs vaak actief in bepaalde takken van industrie: vooral de landbouw, financiële dienstverlening, handel, specialistische zakelijke diensten en de zorg brengen veel miljonairs voort. Landbouw heeft de meeste mensen miljonair gemaakt. Maar liefst 12.900 miljonairs komen uit deze hoek. Grondbezit maakt vaak een belangrijk deel uit van dit vermogen.

Ook op andere punten onderscheiden miljonairs zich van de rest van Nederland: zo scheiden ze veel minder vaak. Het clichébeeld van een rijke man met een veel jongere vrouwe kent echter geen basis in de werkelijkheid: de leeftijdsverschillen zijn in miljonairsparen zelfs wat kleiner dan bij anderen.

Drie gemeentes tellen meeste miljonairs

Laren, Blaricum en Bloemendaal zijn de gemeentes met de meeste miljonairs. In deze plaatsjes bezit maar liefst één op de tien huishoudens meer dan een miljoen.

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer

VVD-Kamerlid Van der Burg: ‘Geen taboe op het inzetten van Nederlandse soldaten bij vredesmacht in Oekraïne’

Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….

Lees meer

Prijs treinkaartje en abonnement NS stijgt met 6,18 procent

De prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…

Lees meer