Naast spreidingswet nog 19.000 opvangplekken te weinig per 2026
Zelfs als gemeenten alle 96.000 opvangplekken realiseren die de spreidingswet hen opdraagt, verwacht het ministerie van Asiel en Migratie een tekort van 19.000 bedden voor asielzoekers per 1 januari 2026. Dat heeft minister Marjolein Faber in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De helft van de COA-bewoners zal tegen die tijd statushouder zijn, die in afwachting van een huis een plek in de asielketen bezet houdt.
Het ministerie baseert deze verwachtingen op cijfers die het in november deelde over de prognose van in-, door- en uitstroom in de asielketen. De toename van het aantal mensen in de opvang komt volgens het ministerie door een hogere asielinstroom dan in 2024, de lange wachttijd voordat hun asielaanvraag is behandeld en de problemen bij het vinden van huizen voor statushouders.
Asielketen niet verlaten
Door onder andere de krapte op de woningmarkt stromen minder mensen door naar woningen in gemeenten. Hierdoor kunnen meer statushouders, ondanks hun verblijfsvergunning, de asielketen niet verlaten. Daarnaast draagt een hoger verwacht aantal nareizigers, die een versneld asieltraject volgen, ook bij aan de verwachting dat de helft van de COA-bewoners per 2026 statushouder is. Eind dit jaar zal dit nog 37 procent zijn.
Van de 115.000 plekken zijn er begin 2026 zo’n 7100 nodig voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Voor het komende jaar is die ingeschat op 5500. De provincies verwachten op basis van de spreidingswet twee derde van die plekken te vinden per juli 2025. Faber heeft ook al haar zorgen geuit over het huidige tekort aan opvangplekken voor die kwetsbare groep.
In de prognose van Faber zijn de gevolgen van de asielplannen van dit kabinet niet meegenomen. De regeringspartijen willen onder meer de spreidingswet afschaffen. Faber herhaalt wel die wet uit te voeren zolang deze van kracht is.
Lees ook:
Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Terugluisteren: Menzis-topman Wouter Bos bij Rick Nieman
- Menzis-topman Wouter Bos over de toekomst van de zorg;
- Brigadegeneraal Han Bouwmeester met het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne;
- Olguita Oudendijk van WePlanet over mini-kerncentrales;
- Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal over zijn nieuwe boek Paniek om niets.
Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast in je favoriete podcastapp.
Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep opnieuw levenslange gevangenisstraf geëist tegen Naoufal F. Volgens de aanklagers staat vast dat de 44-jarige Amsterdammer zich…
Lees meerNederland heeft handen tekort in verschillende sectoren, maar als het aan het huidige kabinet ligt, gaat het mes in het aantal arbeidsmigranten. De sectoren schreeuwen…
Lees meerNa een droge en vrij zachte start van december zal het weer in de tweede helft van december normaliseren. Dat betekent dat het weer vaker…
Lees meerHet creatieve brein achter de filmsector maakt zich zorgen over de snelle opmars van kunstmatige intelligentie (AI). Deze industrie, waar filmscripts schrijven, kostuum- en decorontwerp,…
Lees meerVier Nederlandse F-35’s bewaken de komende vier maanden het NAVO-luchtruim boven de Baltische staten. De inzet van de straaljagers moet bijdragen aan het afschrikken van…
Lees meerTwee rechters luiden maandag de noodklok in het Algemeen Dagblad. Volgens hen is de politieke invloed op de rechtspraak te groot. De uitzonderlijke oproep krijgt…
Lees meerBangladesh geldt als ‘het afvoerputje van het Himalayagebergte’. Jaarlijks zorgt dat voor een heftige schommeling in het waterpeil van de rivieren die door het land…
Lees meerWaarom zou je een gebouw met de grond gelijkmaken als je allerlei onderdelen opnieuw kunt gebruiken? Met deze gedachte bedacht het familiebedrijf Lagemaat de methode…
Lees meerNa de verkiezingswinst van Donald Trump neemt het aantal gebruikers op Bluesky – het snelst groeiende social medium van dit moment – in rap tempo…
Lees meerNiet schrikken als je telefoon straks begint te trillen en piepen. NL-Alert zendt om 12.00 uur een testbericht uit. De dienst waarschuwt Nederlanders voor noodsituaties…
Lees meerTerwijl asielminister Marjolein Faber en de marechaussee zich warmdraaien voor de grenscontroles die volgende week ingaan, pleit Volt-leider Laurens Dassen ervoor dat het geld beter…
Lees meerPSV onderstreepte zondag waarom het momenteel de koploper van Nederland is. De Eindhovenaren wonnen met gemak in de verrassende topper tegen FC Utrecht (2-5). Na…
Lees meerKabinet Schoof bestaat vandaag precies vijf maanden, maar PVV, VVD, NSC en BBB hoeven geen felicitatie te verwachten van Volt-partijleider Laurens Dassen. De politicus hoopt…
Lees meerSinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump schaalt Rusland de gevechtsintensiteit in Oekraïne verder op. “De afgelopen week hebben ze tien bij veertig kilometer aan terrein…
Lees meerZondag 1 december was op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren van Omroep WNL te zein. Deze documentaireserie,…
Lees meer