Yoeri Albrecht hekelt anonieme bronnen: ‘Journalistiek draagt bij aan neergaande vertrouwen in rechtsstaat en politiek’
Journalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. “Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt aan het neergaande vertrouwen in rechtsstaat en politiek.”
“Je ziet de bronnen bruisen”, grapt de directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De laatste weken verschenen in kranten en andere media meerdere gevoelige verhalen uit politiek Den Haag, op basis van anonieme bronnen.
“De journalistiek is mijn beroepsgroep. Maar ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt aan het neergaande vertrouwen in rechtsstaat en politiek. Er wordt maar eindeloos gepubliceerd uit anonieme bronnen”, verzucht Albrecht.
Hij maakt zich zorgen over de impact van deze werkwijze. “Je ziet soms artikelen die uitermate schadelijk kunnen zijn. Denk aan de berichten rond de voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Er was een groot onderzoek, meerdere pagina’s werden geschreven en alleen maar op basis van anonieme bronnen. Dat wordt iets waar we echt op moeten gaan letten.”
Nora Achahbar
Twee weken geleden stapte staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen en Douane) op. In een verklaring sprak ze van “polariserende omgangsvormen” als reden voor haar vertrek. Al voor haar vertrek werden er berichten verspreid over vermeende racistische uitspraken binnen de ministerraad, die werden toegeschreven aan verschillende bewindspersonen. Deze verhalen kwamen wederom uit anonieme Haagse bronnen.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Albrecht: “Het was behoorlijk ernstig. Er trad iemand af uit het kabinet. Een week lang zijn we ermee bezig geweest, alsof we niks anders te doen hebben in het land. En na zo’n week weet niemand meer wie iets gezegd heeft, waar het gezegd is en of het is verzonnen door de pers of dat het een spin was en van wie. Zo kan je als kiezer ook niet meer weten waar je aan toe bent?”
‘Kan niet zonder naam’
Wat Albrecht betreft stopt de journalistiek niet met het opvoeren van anonieme bronnen. “Maar als er ernstige politieke verslaggeving is, kan je niet zonder ook mensen bij naam te noemen. Mijn oude hoofdredacteur bij Vrij Nederland, Joop van Tijn, zei: Het is allemaal heel interessant, maar tot je mensen on the record hebt, publiceren we niet. Dat vind ik een heel verstandige regel.”
Op zijn minst moet geschreven worden bij welke partij informatie vandaan komt, bepleit hij. “Je moet de woordvoering noemen, maar eigenlijk ook de politicus.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
Regeringscommissaris Mariëtte Hamer heeft op 27 november haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep gepubliceerd. Ze stelt daarin onder meer dat…
Lees meerVogels uit het hoge noorden, die liever in een paar graden warmer de winter doorbrengen, strijken deze weken neer in de Nederlandse graslanden en delta’s….
Lees meerDe coalitie van PVV, VVD, NSC en VVD rijdt op een blinde muur af nu de onderhandelingen over de onderwijsbegroting muurvast zitten. Dat zegt D66-partijleider…
Lees meerHet Europees Parlement stemt woensdag over de leden van de nieuwe Europese Commissie. Eerst wordt gestemd over de 26 kandidaat-Eurocommissarissen, waaronder Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…
Lees meerHet Israëlische kabinet heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een staakt-het-vuren-akkoord in Zuid-Libanon dat al een dag later van kracht is. Het bestand moet een…
Lees meerZondag 1 december zendt Omroep WNL op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren. Deze documentaireserie, gemaakt door Ivo…
Lees meerWhatsapp of TikTok zijn op initiatief van de Tweede Kamer not done in het klaslokaal, maar de Kamerleden zelf zitten tijdens debatten vaak urenlang onderuitgezakt…
Lees meerJe gaat naar de supermarkt voor spruitjes en magere kwark, maar eindigt aan de kassa ook met knakworst, borrelnootjes en cola in je karretje. Veel…
Lees meerNa 74 minuten voetballen leek Feyenoord gisteravond dood en begraven in de Champions Leaguewedstrijd tegen de Engelse grootmacht Manchester City. Wonder boven wonder wisten de…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen Donny M., die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van de 9-jarige…
Lees meerDe voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…
Lees meerIn een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…
Lees meerHeel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…
Lees meerPolitiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…
Lees meer