AMBER Alert bestaat komende week 16 jaar in Nederland: ‘Het is een erg krachtig middel’
Aanstaande maandag bestaat AMBER Alert 16 jaar in Nederland. AMBER Alert is het landelijke signaal dat door de politie wordt ingezet als een kind wordt vermist en in levensgevaar verkeert. Het is een krachtig middel dat de politie niet te vaak en te snel wil inzetten.
Het idee om een alarm in te stellen voor vermiste kinderen komt door een vermissingszaak in de Verenigde Staten. In 2006 werd een negenjarig meisje met de naam ‘Amber’ ontvoerd toen ze aan het fietsen was. “Inwoners van het plaatsje in Texas werden massaal opgetrommeld om naar het meisje te zoeken en om informatie te delen als ze meer wisten. Dat mocht niet baten, want het levenloze lichaam van Amber werd een paar dagen later gevonden”, vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel in Het Misdaadbureau van WNL op NPO Radio 1. “Inwoners van het plaatsje waren ervan overtuigd dat het meisje nog had geleefd als er een alarmsysteem was geweest. En dat was de geboorte van AMBER Alert.”
AMBER Alert
Carlo Schippers was 16 jaar geleden vermissingsexpert bij de politie. Hij sloeg de handen ineen met IT-expert Frank Hoen om eenzelfde soort systeem op te zetten in Nederland. “We hebben geleurd met crowdfunding, want erg gemakkelijk was het in die begindagen niet om het systeem op poten te zetten. Daarnaast moesten we een database gaan opzetten. We pakten hierbij wat we pakken konden. Het is een soort cowboyverhaal achteraf gezien”, aldus Schippers.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
In de 16 jaar tijd dat het systeem in Nederland bestaat, is het 36 keer ingezet. “We gebruiken het middel niet vaak omdat het ontzettend krachtig is”, legt Izanne de Wit, landelijk coördinator persoonsvermissingen bij de politie, uit. “We zetten het alleen in als een kind is vermist en in acuut levensgevaar verkeert.” Maar voordat het zover is, moet er eerst veel werk worden verzet. “Er moet bijvoorbeeld een recente foto van het kind rondgaan. Die foto moet aan een aantal strenge eisen voldoen. Zo moet het kind herkenbaar zijn en mag niemand anders op de foto te zien zijn. Op de achtergrond moeten wij daarnaast de meldkamer optoppen en een heel team aan rechercheurs optuigen die de tips die binnenkomen nalopen.”
“Als we AMBER Alert veel vaker gaan inzetten dan dat we nu doen, verliest het zijn kracht. Daarom gaan we heel zorgvuldig te werk in onze afweging wanneer we het wel inzetten en wanneer niet”, aldus De Wit.
Luister hier naar deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau:
Grensregio’s
In sommige gevallen komt het ook voor dat de politie over de landsgrenzen gaat zoeken naar vermiste kinderen. “Maar gemakkelijk is dat niet. Het duurt dan langer omdat je daar met andere wet- en regelgeving te maken hebt”, legt Sanne Lijesen uit, specialist vermiste personen van de Politie Limburg. En dat is één van de redenen waarom de komende twee jaar, onder leiding van Nederland, wordt onderzocht welke systemen andere Europese landen gebruiken om vermiste kinderen op te sporen, zegt De Wit. Overzicht daarin zou onder meer voor efficiëntie kunnen zorgen in de zoektocht naar vermiste kinderen.
Lees meer:
AMBER Alert-systeem mogelijk ook gebruikt voor cyberaanvallen
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: vader vreest voor het leven van zijn dochter: 'Betaal, anders verdwijnt ze in Frankrijk'
Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals AMBER Alert, aan elkaar gekoppeld worden?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Luister deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau nu terug via je favoriete podcastapp.
Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.
Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.
Klik hier en luister deze uitzending terug.
Gemeentes hoeven halverwege volgend jaar minder opvangplekken voor Oekraïners te regelen, meldt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het benodigde aantal opvangplekken gaat omlaag van…
Lees meerPiepkleine elektrische autootjes, zogeheten light electric vehicles, zullen straks het straatbeeld in de Nederlandse binnensteden bepalen, verwacht brancheorganisatie RAI Vereniging na onderzoek. “Komend decennium verandert…
Lees meerBij Defensie staan potentiële werknemers in de rij, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman. “Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Bij ons…
Lees meerDe demonstratie die studenten en docenten in het hoger onderwijs donderdag in Utrecht wilden houden, gaat niet door. Volgens de gemeente was een pro-Palestijnse organisatie…
Lees meerDe NS waarschuwt voor “zeer forse” gevolgen voor treinreizigers door de staking bij spoorbeheerder ProRail vrijdagochtend. Door die staking ligt het treinverkeer in Midden-Nederland tussen…
Lees meerLian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, vindt dat premier Dick Schoof “heel kwalijke uitspraken” heeft gedaan na het geweld in Amsterdam vorige week…
Lees meerMultimiljonair Tjebbe van Oostenbruggen moet Folkert Idsinga opvolgen als staatssecretaris van Financiën. Dat heeft zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) dinsdag bekendgemaakt. In de Tweede…
Lees meerDe één zijn dood is de ander zijn brood. Het faillissement van Blokker kan positief uitvallen voor andere bedrijven. Zo staan winkelketens met chronisch personeelstekort…
Lees meerHet lijk erop dat de btw-verhoging op boeken, sport, cultuur en hotels toch van tafel gaat. De oppositie in de Tweede Kamer is er niet…
Lees meerVoormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs vindt dat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema moet opstappen. “Ze moet markeren dat dit het grootste dieptepunt is…
Lees meerDe koffie staat klaar in het Witte Huis, misschien wel mét een koekje. Een week na zijn verkiezingswinst gaat de aanstaande president van Amerika Donald…
Lees meerVolgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz staat het kabinet achter Femke Halsema. Ook als de burgemeester van Amsterdam demonstraties wel had verboden, had ze kunnen rekenen op…
Lees meerDe jongste steden in Nederland, zoals Almere en Zoetermeer, hebben dringend geld nodig. De steden, die ook wel ‘new towns’ worden genoemd, zijn ongeveer zeventig…
Lees meerDe integratie van ”een deel” van de mensen met een migratieachtergrond is mislukt. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Volgens de politica kampt Nederland met een…
Lees meerWie woensdagochtend met de trein naar school of werk wilde, kwam bedrogen uit. De eerste in de reeks stakingen van ProRail zorgde ervoor dat het…
Lees meer