X-baas en rijkste man op aarde koopt invloed in Witte Huis: ‘Elon Musk heeft duidelijk partij gekozen voor Trump’
Techmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen president. In ruil voor zijn steun krijgt Musk vermoedelijk een ministerpost. “Toen Musk X kocht, was de belofte dat hij neutraal zou blijven. Dat is absoluut niet gebeurd.”
Kort nadat bekend werd dat Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen, deelde Musk een bewerkte foto op X waarop hij in het Oval Office stond met een wasbak in zijn handen. Het was een referentie naar een eerder gemaakte foto uit 2022, toen Musk met dezelfde wasbak in de hand poseerde op het hoofdkantoor van X (destijds nog Twitter), nadat hij het socialmediaplatform had overgenomen.
Met deze actie wilde Musk symboliseren dat hij van plan was om het bedrijf grondig te hervormen. Door dezelfde beeldspraak te gebruiken, plaatste hij de situatie nu in de context van het Amerikaanse centrum van de macht. “Hij is nu blijkbaar hetzelfde van plan met het Witte Huis”, zegt journalist en twitteraar van het eerste uur Lammert de Bruin in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tekst gaat verder onder X.
Let that sink in pic.twitter.com/XvYFtDrhRm
— Elon Musk (@elonmusk) November 6, 2024
Daar voegt De Bruin aan toe: “Het is wel met een knipoog, het is een grapje, maar aan de andere kant is het ook serieus. Hij is de rijkste man op aarde en heeft nu korte lijntjes met de zittende macht. Is het allemaal wel in de haak en hoe kunnen we dat in de gaten houden?”
‘Elon Musk heeft duidelijk partij gekozen’
Volgens De Bruin is er nepnieuws verspreid op X in aanloop naar de Amerikaanse stembusgang. “Maar toen er vier jaar geleden verkiezingen waren, hadden de toenmalige eigenaren van X ook een agenda. Je zag dat sommige berichten wel werden getoond, die goed waren voor de Democraten, en sommige berichten niet. Nu is het misschien andersom.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Er is een groot verschil. Musk voerde als eigenaar van X actief campagne op het platform. Pro-Trump-berichten van Musk werden massaal bovenaan de tijdlijnen van gebruikers geplaatst. “Je zag dat het sentiment op X was dat Trump móést winnen, koste wat het kost.” Volgens De Bruin is dat niet alleen maar slecht. “Veel media zijn pro Democratisch. Misschien is dit wel de tegenhanger die Amerikanen nodig hadden.”
Maar de belofte van neutraliteit van Musk op X is inmiddels van de baan. “Elon Musk heeft duidelijk partij gekozen voor Trump. Hij heeft gesproken op verkiezingsbijeenkomsten en miljoenen uitgedeeld aan mensen om op Trump te stemmen. Hij heeft echt heel veel geld in de campagne gestoken en daar krijgt hij nu waarschijnlijk een ministerpost voor terug. Dat is hem beloofd door Trump.”
Wat voor post dat wordt, is nog niet duidelijk. “Maar bekend is dat hij wil dat de overheid efficiënter gaat werken. Hij wil als zakenman kijken naar de uitgaven van de overheid en naar wat daarin gesneden kan worden. Daar moet misschien een apart ministerie voor komen.”
‘Het is een ongekende situatie’
Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, een forum voor het publieke debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken, maakt zich zorgen over de warme banden tussen Musk en Trump. “Het is een ongekende situatie dat de machtigste politicus en de machtigste zakenman ter wereld twee handen op één buik zijn. En dan is Musk ook nog eens eigenaar van een geweldig invloedrijk communicatieplatform.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.
“Het baart mij zorgen omdat Elon Musk natuurlijk géén democratisch mandaat heeft”, zegt Van Zoest. “De Amerikaanse kiezer heeft gekozen voor Donald Trump, maar niet voor Musk. Hij zal toch afgaand van de signalen die we nu hebben behoorlijk veel invloed krijgen.” De Bruin voegt toe: “Het is interessant om te zien hoe transparant het straks is. Welke beslissingen worden waarom genomen en kunnen we dat goed controleren?”
‘Belangrijk om te weten wat ze denken’
De Bruin stuurde zelf al tienduizenden tweets de wereld in en is niet van plan om te stoppen. “Absoluut niet. Voor mij is het een heel goede bron om het nieuws te volgen en om ook de andere kant van het nieuws te volgen. Om daar ook feeling en binding mee te houden. Je kan natuurlijk zeggen: de mensen die op Trump hebben gestemd zijn allemaal gek. Maar het is wel belangrijk om te weten wat ze denken, delen en wat ze bezighoudt, om ze te kunnen begrijpen. Ik denk dat dat heel belangrijk is als je bruggen wil bouwen.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer