Duits kabinet op omvallen: ‘Nieuwe verkiezingen niet zo eenvoudig’
De Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door bondskanselier Olaf Scholz eerder op woensdagavond. Door het vertrek van de ministers uit de coalitie, dreigt de Duitse regering te vallen. Zonder de FDP zou Scholz nog wel een minderheidsregering kunnen blijven leiden.
"Deze coalitie is geklapt, omdat er geen oplossing was voor de economische problemen van Duitsland", legt Otto Fricke, lid van het Duitse parlement, uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hadden zeker al langer discussies tussen een meer rechts liberale partij en twee linksere partijen, vergelijkbaar met GroenLinks en PvdA. Nu zien we hoe die cijfers van de economie zijn en daar wilden wij een echte oplossing voor, dat wilde onze coalitiepartner niet. Die wilde alleen maar meer geld, dat was tegen de coalitieovereenkomst."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Fricke ziet nieuwe verkiezingen niet snel van de grond komen. "De Duitse grondwet zegt dat het niet zo eenvoudig is om nieuwe verkiezingen te doen. De kanselier moet óf zeggen: ik vraag om vertrouwen van het parlement, dan moet een meerderheid die uitspreken. Óf er moet iemand anders zijn die zegt: ik kan de nieuwe kanselier worden."
Leiderschap
Anna van Zoest van de Atlantische Commissie volgt de ontwikkelingen van onze oosterburen op de voet. "Als je naar de relatie tussen Amerika en Europa op dit moment kijkt, dan zien we dat we met Trump een Amerikaanse president zullen krijgen die wellicht in mindere mate bereid is om in te springen als Europa in de problemen komt. Dat betekent dat Europa zelf aan de bak moet, zelf z'n eigen broek moet op kunnen houden, zelf meer verantwoordelijkheid moet nemen binnen de NAVO. En daar is leiderschap voor nodig in Europa."
Van Zoest noemt de ontwikkelingen in Duitsland 'zorgwekkend'. "Wie gaat die kar trekken? Zijn dat de Duitsers? Op dit moment hebben die iets ander aan hun hoofd. President Macron in Frankrijk heeft het ook lastig. Dus waar dat leiderschap vandaan zou moeten komen? Wellicht van de Commissie."
"De bal ligt echt bij de Europese leiders op dit moment. Die zullen meer moeten doen om samen te werken en om een koers uit te stippelen. En om razendsnel werk te maken van een Europa dat zelf meer gewicht kan dragen."