Folkert Idsinga was niet op zijn plek in Den Haag: ‘Mogelijk zit er meer achter zijn vertrek’
Inmiddels oud-staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga voelde zich niet op zijn plek in Den Haag. Die geluiden hoort politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen. “Op de Zuidas was hij de grote man.”
Idsinga trad vrijdag af als staatssecretaris nadat een meerderheid van de Tweede Kamer openheid van zaken had gevraagd over zijn zakelijke belangen. De steun van coalitiepartij PVV speelde daarbij een grote rol. “Ik ben geraakt door het politieke krachtenveld en de dynamiek rondom omgangsvormen en toon”, zei Idsinga in een verklaring.
Op X riep ook PVV-leider en coalitiegenoot Geert Wilders op tot openheid. Over de tweets van Wilders zei Idsinga: “De wijze waarop via sociale media boodschappen worden verspreid, ervaar ik als zeer schadelijk voor de politiek.”
‘Op Zuidas de grote man’
“Ik hoorde Caroline van der Plas (BBB-leider, red.) zeggen: je moet je daar niet zoveel van aantrekken. En dat is wat ik in Den Haag veel hoor”, vertelt Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar Idsinga kon niet wennen aan het reilen en zijlen in de hofstad.
Van Viegen: “Folkert Idsinga is een man die vanuit de Zuidas naar Den Haag kwam, waar hij begon als VVD-Kamerlid. Op de Zuidas was hij de grote man. Binnen een politieke fractie heerst een heel andere dynamiek. Er werd al snel gezien dat hij het lastig vond om daarmee om te gaan.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
“Idsinga was niet langer degene waar iedereen naar luistert. Opeens hadden veel meer mensen iets te zeggen”, gaat Van Viegen verder. “Ik begrijp dat die dynamiek ook op het ministerie op gang is gekomen. Mogelijk zit er meer achter zijn vertrek dan alleen maar die tweet van Wilders en het openbaar maken van de aandelen.”
Slechte timing
Het vertrek van Idsinga komt voor het kabinet op een bijzonder slecht moment. De Tweede Kamer ging gisteren onder enig protest akkoord om een deel van het debat over het belastingplan later te houden, omdat Idsinga is afgetreden. Er moet een verantwoordelijk bewindspersoon bij die debatten zitten, maar over de bundeling van belastingwetten wordt volgende week al gestemd.
Het gaat onder meer om het veelbesproken voorstel om af te zien van het verlaagde btw-tarief op sommige sport- en culturele activiteiten. Minister van Financiën Eelco Heinen zou bij afwezigheid van de staatssecretaris verantwoordelijk zijn, maar hij zit in Brussel. Maandag kon dit deel van het belastingplan dus niet besproken worden, maar de tijd begint te dringen voor de stemming.
“Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn of de Kamer voor of tegen de belastingplannen is, anders is er in 2025 geen geld om uit te geven”, zegt Van Viegen. “Gisteren zou dat debat zijn, maar één man was afwezig, namelijk de man die is afgetreden en die eigenlijk die plannen moest verdedigen.”
Oppositiepartijen waarschuwen zelfs dat het landsbestuur in gevaar komt. Maar Van Viegen denkt niet dat de soep zo heet wordt gegeten. “Het debat is naar vrijdag verschoven. Als ze de komende weken alles afhandelen, hebben we de begroting klaar voor 2025 en is er alsnog geld voor de overheid om uit te geven.”
Opvolger Idsinga
Ondertussen wordt er door NSC druk gezocht naar een opvolger van Idsinga. “Het namencircuit komt op gang. Olger van Dijk wordt genoemd. Hij heeft als topambtenaar gewerkt op het ministerie van Binnenlandse Zaken, is persoonlijk adviseur van onze koning geweest en is nu actief binnen de fractie. Ook op dit terrein zou ze deskundig zijn.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Ook de naam van de financieel woordvoerder van NSC Tjebbe van Oostenbruggen valt, vertelt Van Viegen. “Hij is op dit moment de vicefractievoorzitter van NSC. Duidelijk is dat er wordt gezocht naar iemand met financiële kennis, want het is allemaal best complex. En iemand moet zijn mannetje kunnen staan. Om bijvoorbeeld de btw-verhoging is het nodige te doen. De nieuwe staatssecretaris moet die plannen kunnen verdedigen.”
Lees ook:
Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: ‘Idsinga wordt door Wilders voor de trein gegooid’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Terugluisteren: SP-leider Jimmy Dijk bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met SP-leider Jimmy Dijk, Jort Kelder over de mooiste biografieën en Raymond Mens, Kysia Hekster en Carol Rock over de race naar het Witte Huis.
Klik hier en luister deze aflevering nu terug als podcast.
Delen van Syrië zijn mogelijk veilig genoeg om Syriërs die onderdak in Nederland aangeboden hebben gekregen terug te sturen. Maar als het ambtsbericht van het…
Lees meerOekraïense vluchtelingen die werken moeten vanaf 1 januari maandelijks 105 euro afdragen voor hun verblijf in Nederland, maar als het aan coalitiepartijen NSC en BBB…
Lees meerAls Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen wint, heeft dat mogelijk grote gevolgen voor de NAVO, waar hij kritisch op is. Europa zal daarom zelf de…
Lees meerAls Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen wint, is dat vooral op lange termijn slecht voor de Europese economie, voorspelt hoofdeconoom bij ING Marieke Blom in…
Lees meerVandaag gaan de Amerikanen naar de stembus. Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat de meeste Nederlanders hopen op een overwinning van Kamala Harris in…
Lees meerAls Kamala Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, is de angst voor escalatie in Amerika groot. Dat zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO…
Lees meer3D-wapens zijn binnen Europa al jaren aan een opmars bezig en ook in Nederland zijn grote zorgen. De politie pleit al langer voor een verbod…
Lees meerEen herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten hangt in de lucht. De eindsprint tussen hem en de Democratische kandidaat Kamala Harris…
Lees meerNederlandse talkshows, radioprogramma’s en kranten staan de afgelopen weken bol van de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen…
Lees meerActiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft vier dagen in november gepland om te demonstreren tegen sinterklaasintochten waar volgens de groep nog (te) zwart geschminkte…
Lees meerHet 5-jarige jongetje dat zondagavond van een balkon is gevallen in Zutphen, is buiten direct levensgevaar. Dat laat een politiewoordvoerder weten. Het jongetje werd zwaargewond…
Lees meerHet KNMI waarschuwt maandagavond voor plaatselijk dichte mist in Zeeland en Noord-Brabant. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen van de dichte mist hinder ondervinden, aldus het…
Lees meerDe verkoop van gebruikte auto’s lag vorige maand ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt brancheorganisatie BOVAG. Vooral gebruikte elektrische auto’s werden…
Lees meerHet CDA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen slechts vijf zetels, maar bijna een jaar later zijn de christendemocraten opgewekt. In de laatste peiling van EenVandaag…
Lees meerOnder vrouwen is het een bekend begrip: de overgang. Mannen praten er te weinig over. Jurgen van den Berg maakte een podcast over hormonale schommelingen…
Lees meer