main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 november 2024 — 10:33

Zorgen om misinformatie rond Amerikaanse verkiezingen: ‘Dit jaar is het echt heftig’

Terwijl 5 november met rasse schreden nadert, groeien in de Verenigde Staten de zorgen om misinformatie rond de presidentsverkiezingen. Volgens techexpert Ben van der Burg wordt echt en nep steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. “Dit jaar is het echt heftig.”

Misinformatie komt in twee vormen. Mensen kunnen (bewust) valse en misleidende informatie delen, maar steeds vaker wordt er gebruikgemaakt van AI-technologie om deepfake video’s en foto’s te maken. Een stem en gezicht worden dan nagemaakt, om bijvoorbeeld presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris woorden in de mond te leggen.

“Het wordt belangrijker en er wordt steeds meer voor gewaarschuwd”, zegt Van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het begon al in 2016, toen Russen met zogenaamde troll farms nepnieuws verspreidden. Ze maakten toen het bericht groot dat Hillary Clinton satan was. Ze brachten desinformatie heel bewust naar voren.”

‘Veel meer en echter’

Dit soort misinformatie krijgt steeds meer voeten aan de grond, zegt de techondernemer. “Dit jaar is het echt heftig. Een voorbeeld: Iran wil dat Kamala Harris wint. Ze richten zich daarom met een campagne heel specifiek op het westen van Detroit, waar veel moslims wonen, en zeggen dat Harris geweldig is en Trump helemaal niks.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

In 2016 verschenen dit soort berichten voornamelijk op Facebook, maar inmiddels is het veel breder, zegt Van der Burg. “Je ziet het ook op bijvoorbeeld X, Reddit en Telegram. Ze grijpen alle platformen aan, het is veel meer én het lijkt veel echter. Bovendien is het specifieker op bepaalde mensen gericht.”

Taylor Swift

Onlangs sprak de Amerikaanse popster Taylor Swift haar steun uit voor Harris. Vlak daarvoor gingen er berichten rond dat zij juist Trump zou steunen. “Dat heeft mijn angst voor AI en misinformatie gevoed”, zei de zangeres. “Mede daardoor heb ik besloten dat ik volledig transparant wil zijn over wat ik deze verkiezingen wil als stemgerechtigde. De beste manier om misinformatie te bestrijden, is de waarheid.”

Eerder deden topbestuurders uit vijf Amerikaanse staten hun beklag bij Elon Musk. Ze stelden dat chatbot Grok van zijn berichtendienst X onjuiste informatie heeft verspreid over de verkiezingen. De chatbot zou gebruikers ten onrechte hebben voorgehouden dat vicepresident Kamala Harris in allerlei staten niet meer op het stembiljet kan komen. Die informatie zou uiteindelijk miljoenen mensen hebben bereikt.

De misinformatie komt dus ook dikwijls uit het buitenland. “Ik noemde net Iran, maar het zijn ook Rusland en China”, zegt Van der Burg. “Het belangrijkste is dat ze willen laten zien dat democratie verschrikkelijk is, dat het alleen maar polariseert. Ze willen een democratie ondermijnen. In Amerika heeft dat nu resultaat.”

‘Niet alleen misinformatie’

Nepnieuws komt overigens ook uit de bovenste kringen. Zo beweerde J.D. Vance, de running mate van Trump, dat Haïtiaanse migranten in Ohio honden en katten eten. Trump herhaalde dit later in een debat met zijn Democratische tegenkandidaat Harris.

Volgens Van der Burg moeten we de invloed van misinformatie ook niet te groot maken. “In mijn podcast sprak ik een hoogleraar desinformatie, Claes de Vreese. Ik vroeg hem: ‘Wat is de invloed van fake news op social media op de bestorming van het Capitool?’ Iedereen denkt dat misinformatie die bestorming heeft veroorzaakt, maar volgens De Vreese kan je dat niet zo zeggen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.

Van der Burg legt uit: “Niet alleen desinformatie zorgt ervoor dat jij opeens op iemand anders gaat stemmen of dat je denkt dat de uitslag niet klopt. Er zijn meer, complexe factoren. Maar dat desinformatie een rol speelt, spreekt voor zich.”

Lees ook:

Zege Donald Trump heeft grote gevolgen voor Europese economie: ‘Eén derde van de export zou instorten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Terugluisteren: SP-leider Jimmy Dijk bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met SP-leider Jimmy Dijk, Jort Kelder over de mooiste biografieën en Raymond Mens, Kysia Hekster en Carol Rock over de race naar het Witte Huis.

Klik hier en luister deze aflevering nu terug als podcast. 

Europese samenwerking moet opmars 3D-wapens tegengaan: ‘Toename is er duidelijk’

3D-wapens zijn binnen Europa al jaren aan een opmars bezig en ook in Nederland zijn grote zorgen. Onlangs werd een 33-jarige man veroordeeld voor het…

Lees meer

Als Trump opnieuw president wordt ‘moet het kabinet zich dat zwaar aanrekenen’

Een herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten hangt in de lucht. De eindsprint tussen hem en de Democratische kandidaat Kamala Harris…

Lees meer

Waarom staat het Nederlandse nieuws bol van de Amerikaanse verkiezingen?

Nederlandse talkshows, radioprogramma’s en kranten staan de afgelopen weken bol van de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen…

Lees meer

Kick Out Zwarte Piet gaat weer actievoeren

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft vier dagen in november gepland om te demonstreren tegen sinterklaasintochten waar volgens de groep nog (te) zwart geschminkte…

Lees meer

Toestand Zutphens jongetje dat van balkon viel licht verbeterd

Het 5-jarige jongetje dat zondagavond van een balkon is gevallen in Zutphen, is buiten direct levensgevaar. Dat laat een politiewoordvoerder weten. Het jongetje werd zwaargewond…

Lees meer

Dichte mist in Brabant en Zeeland

Het KNMI waarschuwt maandagavond voor plaatselijk dichte mist in Zeeland en Noord-Brabant. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen van de dichte mist hinder ondervinden, aldus het…

Lees meer

Verkoop gebruikte auto’s in oktober fors gestegen

De verkoop van gebruikte auto’s lag vorige maand ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt brancheorganisatie BOVAG. Vooral gebruikte elektrische auto’s werden…

Lees meer

Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: ‘Idsinga wordt door Wilders voor de trein gegooid’

De opgestapte staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) wordt door PVV-leider Geert Wilders voor de trein gegooid, zegt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in Sven…

Lees meer

Aantal woningtransformaties daalt voor tweede jaar op rij

Het transformeren van oude kantoren of leegstaande winkels naar huizen of appartementen is voor het tweede jaar op rij gedaald. Dat meldt het CBS. Met…

Lees meer