main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2024 — 09:54

Bedrijfsleven en universiteiten spreken zich fel uit tegen miljardenbezuiniging op onderwijs: ‘Dit kost je geld’

Het kabinet gaat één miljard bezuinigen op hoger onderwijs. Het bedrijfsleven en universiteiten trekken in een brandbrief gezamenlijk aan de bel. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen is bang dat Nederland verder achterop raakt, omdat de bezuiniging innovatie en het toekomstige verdienvermogen aantast. “Amerika is inmiddels 30 procent rijker dan Europa. Dat heeft alles te maken met nieuwe techbedrijven.”

Thijssen ondertekende ook de brandbrief. “Omdat we vergrijzen, moeten we met steeds minder mensen onze welvaart verzorgen. De arbeidsproductiviteit moet omhoog. De motor daaronder is onderwijs en onderzoek. Je bezuinigt nu dus op de toekomst van ons land.”

‘Schrap de bezuinigingen’

“Ik ben met de sector aan het praten hoe we verstandige keuzes kunnen maken”, zei minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins (NSC) eerder tegen de NOS.

Volgens voorzitter van de Universiteiten van Nederland Caspar van den Berg (voormalig VVD-senator) is de enige verstandige keuze het schrappen van de bezuinigingen. “In deze sector weten we dat elke geïnvesteerde euro op lange termijn tweeënhalve euro opbrengt voor de schatkist. Deze bezuiniging kost je geld.”

Universiteiten van Nederland kwam eerder in een persbericht uit op het bedrag van één miljard euro door onder meer de geplande kortingen op wetenschapsbeurzen, de langstudeerboete en internationale studenten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Kabinet Rutte-IV investeerde flink in het hoger onderwijs, om reparatiewerkzaamheden uit te voeren van de afgelopen jaren. “Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken. Medicijnontwikkeling, technologische doorbraken, noem maar op. Die investering wil het kabinet nu terugdraaien. Je kort nu op de innovatieve banen van de toekomst”, zegt Van den Berg, medeondertekenaar van de brandbrief.

Jetten pleit voor Kamerdebat

D66-fractievoorzitter Rob Jetten verzet zich ook fel tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs. Hij vraagt naar aanleiding van de brandbrief een Kamerdebat aan. “Hoe kijken minister-president Dick Schoof en minister van Financiën Eelco Heinen aan tegen de toekomst van de Nederlandse economie? Dit gaat ons allemaal aan, niet alleen de onderwijsminister.”

D66 zal tijdens de onderwijsbegroting voorstellen indienen om elders op de begroting geld te vinden. “Zodat we kunnen investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

‘Je schrapt één universiteit’

De Rabobank waarschuwde dat deze bezuinigingen 40 tot 50 miljard kunnen kosten op de toekomstige Nederlandse welvaart. Het bedrijfsleven en universiteiten geven aan dat één miljard bezuinigen het schrappen van één universiteit in Nederland betekent. Dat raakt allerlei toekomstige innovaties en doorbraken van de Nederlandse economie”, zegt Jetten.

Ook de regio is de dupe, onderstreept de D66-leider. “Onderwijsinstellingen in Friesland, Limburg of Zeeland worden extra hard geraakt door deze bezuinigingen. Dat is slecht voor de regionale economie en midden- en kleinbedrijven in die provincies.”

Lees ook:

Kabinet en universiteiten lijnrecht tegenover elkaar: ‘Het gaat nog een hele strijd worden’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer

Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat…

Lees meer

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer