main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 oktober 2024 — 15:50

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt met klimaatverandering. Van radicalisering in Irak tot piraterij in Somalië en de strijd tegen het water in Bangladesh. “Als wij in vrijheid en veiligheid willen leven, moeten we verder kijken dan defensie en met dezelfde vastberadenheid investeren in het klimaat.”

In 2016 houdt Middendorp een toespraak in het Vredespaleis in Den Haag, waarin hij waarschuwt voor de gevolgen van klimaatverandering. Vrijwel direct hierna worden er in de Tweede Kamer Kamervragen gesteld en staat het onderwerp hoog op de politieke agenda. Volgens ‘De Klimaatgeneraal’ moeten we ons meer richten op de grondoorzaak voor onveiligheid, namelijk klimaatverandering. Mensen die naar wapens grijpen of vluchten, doen dat veelal vanwege schaarste aan water en voedsel of extreem natuurgeweld.

De voormalig hoogste legerleider ondervond dat overal ter wereld aan den lijve, tijdens zijn indrukwekkende militaire carrière. “Ik heb gezien hoe boeren in Somalië in hun wanhoop over de droogte tot extreem geweld in staat blijken. Ze zien geen andere uitweg om in hun leven te voorzien. Terwijl in Bangladesh mensen juist moeten vluchten voor het water.”

De serie slaat iedere aflevering de brug naar Nederland, want wat merken wij van de vluchtelingenstroom, de extremisten en de in kracht toenemende weersomstandigheden? Ook worden er oplossingen aangedragen om ons land weerbaarder te maken.

Missie Middendorp is vanaf maandag 18 november wekelijks te zien, om 22.30 uur op NPO 2.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer