main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 16:00

Wetsvoorstel VVD en D66: vaccinatieplicht kinderopvang bij nood, steun van BOinK

Het moet mogelijk worden om bij hoge nood dreumesen en peuters alleen toe te laten tot de kinderopvang als zij gevaccineerd zijn, stellen VVD en D66 voor in een initiatiefwet. Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, de belangenvereniging voor ouders met kinderen in de kinderopvang, steunt het voorstel.

De discussie over enkel gevaccineerde kinderen toelaten op de opvang, begon enkele jaren geleden tijdens de coronapandemie. “Het is goed dat de politiek nu een besluit gaat nemen. Waarmee natuurlijk nog niet is gezegd dat er ook een Kamermeerderheid komt”, zegt Jellesma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hij steunt VVD en D66. “De kinderopvang, dat vergeten mensen weleens, heeft de verplichting om een veilige omgeving te bieden aan jonge kinderen en ook aan baby’s, die nog niet gevaccineerd kunnen worden.”

Kritische grens

De liberale partijen opperen om vaccineren verplicht te stellen zodra het percentage geprikte kinderen onder de “kritische grens” zakt van 92 procent. Daarna wordt de kans volgens de partijen te groot dat ziektes als mazelen rondgaan onder kinderen.

De laatste jaren is het percentage gevaccineerde kinderen rap aan het zakken. De initiatiefnemers van de wet vrezen daarom voor de ‘groepsimmuniteit’. Zo heet het als zoveel mensen gevaccineerd zijn tegen een ziekte, dat die geen kans krijgt om zich te verspreiden onder de bevolking.

In Nederland is het percentage kinderen dat is geprikt tegen de mazelen bijvoorbeeld al jaren onder de grens van 95 procent die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verantwoord is. “We moeten ervoor zorgen dat de kinderopvang een veilige plek blijft, waar kinderen beschermd zijn tegen ernstige ziekten”, vindt Wieke Paulusma (D66), een van de indieners van het wetsvoorstel.

‘Consequentie aan keuze’

Als de vaccinatiegraad onder de genoemde grens zakt, mogen kinderen alleen de kinderopvang in als ze meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Op deze manier behouden ouders de keuze om hun kind al dan niet te laten vaccineren, zeggen Paulusma en mede-indiener Judith Tielen (VVD).

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Maar door deze regel wordt “wel een consequentie aan deze keuze” verbonden. De Kamerleden stellen daarnaast voor dat medewerkers moeten zijn geprikt voor ten minste de bof, de mazelen, rodehond en kinkhoest.

Duizenden kinderen gered

“Overigens is het zo dat er op een groot aantal plekken in de kinderopvang al gevraagd wordt of kinderen gevaccineerd worden”, weet BOinK-voorzitter Jellesma. “Op het moment dat er echt grote risico’s dreigen te ontstaan, dan begrijp ik dat partijen zeggen: nu moeten we de mogelijkheid hebben om de minister te laten ingrijpen.”

Jellesma benadrukt het belang van vaccinatie. “Ik denk dat we weleens vergeten dat sinds de invoering van het vaccinatieprogramma, er duizenden kinderen minder gestorven zijn. Dat is natuurlijk een ongelofelijke winst, dat kunnen we met geen enkele andere maatregel realiseren.”

Nederland niet de eerste

Nederland zou overigens niet het eerste land zijn met een dergelijke verplichting, mochten de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan met het voorstel. In bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Australië is een dergelijke regel al van kracht en stijgt de vaccinatiegraad ook weer, benoemen VVD en D66.

Het plan is vrijdag openbaargemaakt, zodat ouders, artsen en andere belanghebbenden hun mening erover kunnen geven. De Tweede Kamer gaat op een later moment in debat over het wetsvoorstel.

Lees ook: 

Baby’s kunnen straks prik krijgen tegen RS-virus: ‘Laat je kind vaccineren’, zegt staatssecretaris

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer