main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2024 — 09:59

Zo’n 150.000 mensen lopen risico op blijvende gehoorschade tijdens ADE, ‘maar we zetten de muziek niet zachter’

De crème de la crème van de dancemuziekindustrie verzamelt zich dezer dagen in onze hoofdstad voor het Amsterdam Dance Event. Ongeveer een half miljoen bezoekers gaan los in één van de vele clubs die 020 rijk is, maar ADE kent ook een schaduwzijde. Dertig procent van het publiek draagt geen oordopjes, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, en loopt daarmee het risico op blijvende gehoorschade. De organisatie promoot oordopjes om dat te voorkomen.

Is ADE echt zo groot of vooral een Randstedelijk feestje? ”Het is enorm”, zegt dj en muziekproducent Ronald Molendijk met volle overtuiging in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Iedereen die een deal wil maken in de dancemuziekindustrie is in Amsterdam op dit moment. We staan by far op nummer 1. Dat heeft een mooie geschiedenis. Ieder dorp in Nederland had wel een discotheek. Dat was een mooie springplank voor talent. Toen house eenmaal populair werd, stonden wij direct op de eerste plaats.”

Constante piep

Toch is het niet alleen maar lang leve de lol. Twee miljoen Nederlanders lijden aan tinnitus, ofwel blijvende gehoorschade. Ze horen minder of een constante piep. ”Harde muziek is te gek, maar daar te lang instaan is niet goed”, weet Molendijk. Tinnitus is niet terug te draaien.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De muziekproducer adviseert: ”Doe regelmatig een gehoortest, maar laat vooral oordopjes op maat maken. Dan krijg je schuim in je oor gespoten. Na twee weken kun je ze ophalen. In de oordopjes zitten filters die zorgen dat je de kracht van de muziek blijft ervaren, maar het niet meer zo hard binnenkrijgt.”

Een leek zou kunnen zeggen: zet die muziek gewoon wat zachter, probleem opgelost. ”Ja, dat kan, maar zo werkt het niet”, aldus de dj. ”We kunnen ook langzamer vliegen, maar we willen gewoon sneller zijn. De groepen worden groter. We dansen soms met honderdduizenden mensen.”

Lees ook:

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

”Het is nu tijd dat het kabinet laat zien wat het waard is”, zegt speciaal gezant MKB-financiering Menno Snel. Hij hoopt dat de minister van…

Lees meer

Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat…

Lees meer

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer