Baby’s kunnen straks prik krijgen tegen RS-virus: ‘Laat je kind vaccineren’, zegt staatssecretaris
Jonge kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby’s gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. Dat zegt staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, schrijft Karremans vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. “We gaan er volgend jaar in het najaar mee beginnen. Het RS-virus is seizoensgebonden: in de herfst en de winter is wanneer kindjes er last van krijgen”, zegt de bewindsman (VVD).
Het virus vormt een bijzonder risico voor te vroeg geboren baby’s, kinderen met het syndroom van Down of aangeboren hartafwijkingen. Ook ouderen en mensen met hart- of longaandoeningen lopen een groter risico op complicaties bij besmetting.
‘Laat je kind vaccineren’
“Ik heb het zelf in mijn omgeving gezien. Kinderen van vrienden zijn op de IC beland. Dat zorgt begrijpelijkerwijs voor heel veel bezorgdheid en leed. Dat kunnen wij voorkomen met het vaccin”, zegt Karremans. “Verwacht je een kleine: laat je kind vaccineren, dan is hij of zij beschermd tegen het RS-virus.”
Jaarlijks worden ongeveer 3.500 baby’s met het RS-virus op de intensive care opgenomen. “Ik ben iedere dag met heel veel dingen bezig in Den Haag, maar dit levert extreem veel gezondheidswinst op en gaat heel veel leed voorkomen, voor ouder en kind. Ik vind het een heel mooie stap.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Volgens de staatssecretaris is het belangrijk dat ouders hun kind in de eerste drie maanden laten vaccineren. De vaccinatie tegen het RS-virus zal vanwege gezondheidsrisico’s niet worden gecombineerd met andere vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma, maar krijgt een eigen prikmoment.
Vaccinatiegraad daalt
Op dit moment ligt het aantal kinderen dat in Nederland gevaccineerd wordt onder de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (95 procent). Karremans maakt zich zorgen. “Tien jaar geleden lag de vaccinatiegraad bij kinderen onder twee jaar op 91 procent. Inmiddels is het onder 84 procent (83,2, red.).”
Dat is meer dan enkel een statistiek, beklemtoont hij. “We hebben dit jaar gezien dat al vijf baby’s zijn overleden aan kinkhoest. We hebben jarenlang gehad dat het er niet meer dan twee per jaar waren. De laatste keer dat het er meer dan vier waren, was in 1963. Dat betekent onvoorstelbaar veel leed voor de betrokkenen.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Volgens Karremans speelt desinformatie op social media een negatieve hoofdrol in de dalende vaccinatiegraad. “Sinds corona is er heel veel desinformatie of medisch onjuiste informatie over vaccins. Mensen zien dat en zijn daar toch gevoelig voor. Wij zeggen: als je zo’n video ziet, ga ermee naar een arts toe. Bel de twijfeltelefoon op 088 – 7 555 777. Daar kan je terecht als je vragen of twijfels hebt over vaccineren.”
Karremans merkt dat mensen hier gebruik van maken. “Ik spreek jeugdartsen die zeggen dat mensen wel degelijk hun twijfel uitspreken en daar neerleggen.” In een video die is gedeeld op TikTok liet hij onlangs zijn eigen kind vaccineren. “Jesse Klaver (GroenLinks) is hiermee begonnen. Dat vond ik zo goed. Ik heb meteen gezegd: ik ga de sequel (vervolg) maken.”
Kinderopvang
Als de vaccinatiegraad blijft dalen, is het volgens Karremans mogelijk dat niet-gevaccineerde kinderen op een gegeven moment worden uitgesloten van de kinderopvang. “Het is een middel dat uiteindelijk zou kunnen worden ingezet, maar er zitten wel heel veel gevoeligheden in, omdat je niet mag vragen naar vaccinatiestatus als je je kind aanmeldt bij het kinderdagverblijf. Maar ik snap het idee goed.”
Tekst gaat verder onder X.
Staatssecretaris @vincentkar sluit niet uit dat kinderen die niet zijn gevaccineerd in de toekomst niet welkom zijn in het kinderdagverblijf. "Ik snap het idee heel erg goed en ik sluit niet uit dat we op dat punt komen." #WNL pic.twitter.com/oKaPVydF0h
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) October 8, 2024
“Als ouder denk ik: ik vaccineer mijn kinderen, maar mijn kleinste kan nog niet worden gevaccineerd en dan denk je: ze loopt wel gevaar”, zegt Karremans. “Maar we zitten nog niet op het niveau dat het nodig is. Daarvoor moet de vaccinatiegraad nog wel een stukje dalen en de kans dat dat gebeurt is niet supergroot.”
“Nogmaals: ik snap het idee heel erg goed en ik sluit ook niet uit dat we op een gegeven moment op dat punt komen”, zegt hij. “Maar we zitten nu veel meer in de fase dat het belangrijk is om mensen bewust te maken en de wijken in te gaan. We zien de vaccinatiegraad per wijk enorm verschillen.”
Lees ook:
Aantal vapende jongeren nooit zo hoog: ‘Het gaat niet de goede kant op’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer