main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 27 september 2024 — 13:29

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van der Lubbe weet daar alles van. Zij moet haar auto in een andere wijk neerzetten, omdat er te weinig parkeerplekken zijn bij het appartementencomplex waar ze woont. “Ik betaal 37,50 euro per dag”, zegt ze in Stand van Nederland: Generatie Next.

Dat terwijl overdag ruimte genoeg is op de parkeerplaats die bij het appartementencomplex hoort. “Er zijn 60 parkeerplekken, maar de Hofbadtoren bestaat uit 121 woningen. Een zwaar tekort.” De woningcorporatie heeft de beschikbare plekken verloot onder alle bewoners. Michelle viste, net als vele anderen, achter het net.

Betaald parkeren

Samen met haar buren parkeert ze in de wijk aan de overkant, wat door gemeentebeleid dagelijks veel geld kost. De inwoners daar waren niet tevreden met de komst van deze auto’s, waardoor de gemeente in die wijk betaald parkeren heeft ingevoerd. “Ik woonde hier net twee jaar, toen ik een brief van de gemeente kreeg dat betaald parkeren werd ingelast. Van negen uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds.”

Buurtbewoners hebben aangeklopt bij de gemeente om tot een oplossing te komen, zoals een parkeervergunning. De gemeente wil daar niets van weten. “Als je s’ avonds kijkt bij het zwembad, daar is een heel groot parkeerterrein dat leeg staat. Bedenk een passend systeem, zodat wij met onze auto daar kunnen staan. Daar heeft niemand last van”, oppert bewoner Jeffrey Coelman.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Veel verdriet van’

De oplossing die de woningcorporatie geeft, is het onderbrengen van de auto’s in één van hun garages. “Dat is tot veertig minuten lopen!”, aldus Michelle.

Ze werkt op de spoedeisende hulp en is zwanger van haar eerste kindje. Een auto voor haar deur is daarom geen overbodige luxe. “Ik kom op tijdstippen thuis wanneer iedereen in bed ligt. Ik voel mij ’s avonds niet veilig als ik twintig tot dertig minuten naar de auto moet lopen.” Haar vriend heeft zijn auto ook hard nodig, omdat hij in de glasbewassing werkt. “Ik heb hier in het begin veel verdriet van gehad. Het voelt oneerlijk.”

Betaald parkeren enige optie

De enige optie voor Michelle is om haar auto in de wijk te parkeren. “Dat is gemeentegrond, dus we mogen geen vergunning aanvragen. Dan moet je betalen.” Andere wijkbewoners hebben een eigen oprit, waar sommige bewoners tot wel twee auto’s kunnen parkeren. “En deze mensen mogen zelfs een parkeervergunning aanvragen voor een derde auto. Alleen wij mogen geen vergunning aanvragen.”

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next, zien? Dat kan op NPO Start.

Raadslid van gemeente Den Haag Jelle Meinesz ziet de paniek onder deze mensen toenemen. “Ze hebben die auto gewoon keihard nodig. Als je onbezorgd ergens woont en je krijgt opeens een brief dat je moet betalen om te mogen parkeren, zit je opeens met een probleem waar je niet om gevraagd hebt.”

De tendens om de auto uit de stad te krijgen, is een heel slechte keuze, vindt Meinesz. “Een auto hoort bij de stad. De automobilisten zorgen voor 50 tot 60 procent van de omzet in de winkels. Plus, mensen zijn afhankelijk van de auto.” Net zoals Michelle. “Ze werkt op de spoedeisende hulp en deze mensen hebben we keihard nodig en zij hun auto. Er is geen alternatief, dus je jaagt ze zo weg uit de stad.”

Zijn de parkeerperikelen op te lossen? Hoe zit dit in andere steden, zoals Amsterdam? Kijk aankomende vrijdag om 23.10 uur naar deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Lees ook:

Amersfoort negeert referendum en voert betaald parkeren alsnog in: inwoners gaan demonstreren

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur

Criminaliteit in de familie

Hoe komt het dat sommige families van vader op zoon de criminaliteit inrollen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over criminele families met criminoloog Henk Ferwerda en AD-misdaadverslaggever Chiel Timmermans. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt dubieuze dynastieën door, van een beruchte woonwagenfamilies tot de Taghi’s.

Vanavond om 19.00 uur
Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer