main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Café Kockelmann - 20 september 2024 — 23:56

Van Vroonhoven (NSC) steunt oproep Yeşilgöz (VVD) voor spoedwet

Tijdelijk fractievoorzitter van NSC Nicolien van Vroonhoven vindt dat het kabinet moet werken aan een spoedwet voor asielmaatregelen, parallel aan een crisiswet. Dat zei Van Vroonhoven vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO 2. Eerder deed haar coalitiepartner Dilan Yeşilgöz (VVD) deze oproep. 

Het kabinet houdt nog vast aan een noodwet. Het verschil tussen een noodwet en een spoedwet is dat bij een noodwet het parlement pas na drie maanden kan oordelen, iets waar de oppositie zich kritisch over uitlaat. Bij een spoedwet kan het parlement vooraf al betrokken worden.

Of de noodwet haalbaar is, is nog onzeker, aangezien het kabinet dan goed moet kunnen onderbouwen dat er sprake is van een noodsituatie. NSC hecht belang aan een juridisch goed onderbouwde wet en Van Vroonhoven lijkt er nog niet van overtuigd dat dit het geval is. Ze staat dan ook achter het voorstel van Yeşilgöz om alvast spoedwetgeving als alternatief klaar te hebben liggen. “Ik sluit mij aan bij mevrouw Yeşilgöz.”

Het kabinet is hier op dit moment nog niet voor te porren. Ook PVV-leider Geert Wilders reageerde geïrriteerd op het idee. Hij wil vasthouden aan het huidige noodplan en stelt dat hij zijn geloofwaardigheid zou verliezen als hij “bij het eerste zuchtje tegenwind” zijn standpunt zou wijzigen.

Kabinetscrisis

Van Vroonhoven stond de afgelopen dagen onder grote druk in het debat over dit onderwerp tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Verschillende partijen beschuldigden haar ervan dat instemmen met een ongepaste noodwet de kernwaarden van haar partij zou ondermijnen.

Van Vroonhoven benadrukte dat ze “comfortabel” in de discussie staat en gaf aan niet te verwachten dat de noodwet het zou halen. Ondanks dat blijven Wilders en zijn partijgenoot, minister Marjolein Faber (Asiel), voorlopig bij hun standpunt. In Café Kockelmann wilde Van Vroonhoven niet ingaan op de vraag of dit onderwerp voor haar aanleiding zou kunnen zijn om een kabinetscrisis te veroorzaken.

Mikael

In het programma pleitte Van Vroonhoven voor het herinvoeren van de discretionaire bevoegdheid voor asielminister Faber. Hiermee zou Faber kunnen ingrijpen in schrijnende situaties, zoals die van de 11-jarige Mikael, die dreigt te worden uitgezet. Vorige maand oordeelde de Raad van State dat Mikael, geboren in Nederland, samen met zijn Armeense moeder het land moet verlaten. Minister Faber benadrukte daarna dat ze niets kan doen om hun uitzetting te voorkomen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Op dit moment ligt de discretionaire bevoegdheid bij de baas van de IND. “Er hoort een regeling voor schrijnende gevallen te zijn”, zegt Van Vroonhoven. “Er moet een mogelijkheid zijn om met de hand over het hart te strijken.” Haar partij riep het kabinet al op hiernaar te kijken. Premier Dick Schoof zei gisteren dat het kabinet onderzoekt hoe het het begrip ‘schrijnend’ kan definiëren, terwijl er volgens de premier wel vastgehouden wordt aan de strikte voorwaarden.

Pieter Omtzigt

Van Vroonhoven heeft “af en toe” contact met NSC-leider Pieter Omtzigt, die momenteel thuis zit. Volgens Van Vroonhoven maakt Omtzigt het goed. “Hij doet het rustig aan.”

Lees ook: 

Zwak optreden Van Vroonhoven tijdens Algemene Politieke Beschouwingen: ‘Omtzigt had haar met de grond gelijk gemaakt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: ‘Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket’

Wereldwijd swipen miljoenen mensen dagelijks op apps als Tinder en Bumble, maar de online zoektocht naar liefde is niet zonder risico’s. In Nederland melden jaarlijks…

Lees meer

VVD stelt Kamervragen naar aanleiding van podcast De Diamantroof: ‘Verbaasd over inventiviteit criminelen’

VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen wil dat er strenger wordt gecontroleerd bij de handel in diamanten en wil van Justieminister David van Weel weten of meer…

Lees meer

Verdachte Rotterdam verdacht van moord terroristisch oogmerk

De 22-jarige man uit Amersfoort die donderdagavond door de politie is opgepakt als verdachte van het steekincident nabij de Erasmusbrug wordt verdacht van moord en…

Lees meer

VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer