main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 21 augustus 2024 — 13:19

CDA-leider Bontenbal kritisch op uitroepen asielcrisis: ‘Minister Faber moet het waarmaken’

CDA-leider Henri Bontenbal vindt dat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) moet aantonen dat de door haar vandaag uitgeroepen asielcrisis daadwerkelijk een crisis is. Volgens Bontenbal is het momenteel onduidelijk wat de crisis precies inhoudt, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. “We roepen tegenwoordig wel heel snel een crisis uit.”

Faber liet voorafgaand aan de ministerraad woensdagochtend weten dat Nederland volgens kabinet-Schoof in een asielcrisis verkeert. Ze lijkt daarmee voor te sorteren op de eerder aangekondigde asielcrisiswet. “Alles zit bomvol”, zei Faber volgens De Telegraaf voor het betreden van het Catshuis. “Kortom: Nederland, we hebben een asielcrisis.”

Faber zei niet welke maatregelen ze wil nemen om de crisis aan te pakken. Bontenbal wil dat snel weten. “Mijn vraag is: wat betekent het dan?”, zegt de CDA-leider. “Als je een asielcrisis uitroept, dan zul je door allerlei hoepels moeten springen en moeten aantonen waarom het een crisis is. Minister Faber moet het waarmaken.”

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.


Als een asielcrisiswet ertoe moet leiden dat de asielketen beter georganiseerd wordt, vindt het kabinet het CDA aan zijn zijde. “Als je ziet dat mensen elf jaar in een procedure zitten, dan zit daar bij mijn partij veel ongemak”, zegt Bontenbal, die hoopt dat het uitroepen van de asielcrisis ook betekent dat de spreidingswet nieuw leven wordt ingeblazen, “zodat opvanglocaties kunnen leegstromen”.

Maar als het kabinet de asielcrisis wil gebruiken om “de asielketen verder te verwaarlozen, waardoor de problemen in Ter Apel en Budel nog groter worden, dan vind ik het geen oplossing”, waarschuwt Bontenbal. “Dan is het iets voor de bühne roepen om vooral heel stoere taal te laten klinken.”

De christendemocraat verwacht dat de Tweede Kamer snel met minister Faber in debat gaat. “Ik denk dat ik het debat niet eens hoef aan te vragen, maar dat collega’s dat gaan doen.”

‘Het is een gewoon kabinet’

Bontenbal roept bij Sven Kockelmann ook op om het kabinet niet langer te bestempelen als extraparlementair. “Het is voor mij altijd een woordspelletje geweest. Het is een manier van NSC om duidelijk te maken dat ze op enige afstand van het kabinet staan, waar de PVV in zit, omdat ze daar moeite mee hebben. Het gebruik van het begrip extraparlementair is een vorm van mist creëren.”

Bontenbal beschouwt het kabinet-Schoof als “een gewoon meerderheidskabinet” en vindt dat NSC-leider Pieter Omtzigt dat ook zou moeten erkennen. “Neem ook verantwoordelijkheid voor het feit dat je er onderdeel van bent. Je bent onderdeel van een kabinet waar ook de PVV in zit”, richt Bontenbal zich tot Omtzigt. “Ik denk dat het goed is om helder te zijn wat dit kabinet is: een gewoon meerderheidskabinet, met de mechanismes en werkwijzen die daarbij horen.”

Tekst gaat verder onder X. 

Volgens de CDA-leider kunnen de coalitiepartijen dan ook transparanter zijn over de overleggen die achter de schermen worden gevoerd. “Dat zij met elkaar regelmatig overleg hebben, ook om deze coalitie bij elkaar te houden en om te voorkomen dat er geen brokken gemaakt worden, vind ik niet gek. Je hebt als coalitiepartijen andere verantwoordelijkheden dan een oppositiepartij.”

Lees ook: 

Minister Faber verduidelijkt uitspraak: ‘Kijk in de maatschappij, dan hebben we gewoon een crisis’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer