main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juli 2024 — 10:18

Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. 4

De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

De folder met de tekst ‘u bent in een gebied waar wolven leven’ geeft aan wat inwoners en bezoekers van de provincie het beste kunnen doen als ze een wolf tegenkomen. “Het is belangrijk om bij het samenleven met wilde dieren de basisregels in acht te nemen”, is de boodschap. Er staan verder tips in als: ‘Blijf op de toegestane paden en wegen’, ‘Houd honden kort aangelijnd, ‘Blijf kalm en houd afstand, liefst 100 meter’ en ‘Voer of lok de wolf niet en loop de wolf niet achterna’.

Wolvenroedels

In Drenthe leven twee wolvenroedels, een in het Drents-Friese Wold en een in Midden-Drenthe. Bij Natuurmonumenten merken ze dat er veel vragen zijn over de wolf. Gedeputeerde Egbert van Dijk is blij met de folder. “We vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over dát ze in een gebied komen waar wolven leven en, mochten ze een wolf tegenkomen, wat ze kunnen doen.”

Wolven blijven doorgaans uit de buurt van mensen, maar je kunt er een tegenkomen, zei Van Dijk onlangs bij de presentatie van het plan van aanpak van de wolf in Drenthe. Veehouders melden met enige regelmaat aanvallen van een wolf op vooral schapen.

Beschermde diersoort

De wolf is een beschermde diersoort en daar mag alleen in acuut gevaarlijke situaties op worden geschoten. Van Dijk (BBB) pleitte in politiek Den Haag en Europa voor het verlagen van die beschermde status, zodat een wolf die herhaaldelijk vee aanvalt dat veilig achter een raster staat, kan worden afgeschoten. Omdat dat niet op korte termijn gaat gebeuren, ligt in het Drentse plan de nadruk op leren samenleven met de wolf. Veehouders krijgen extra hulp bij het beschermen van hun dieren, mensen worden extra geïnformeerd.

Lees ook: 

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer