Stichting Lezen en Schrijven bestaat 20 jaar, maar viert door slechte leesvaardigheid geen feest
De Stichting Lezen en Schrijven blaast vandaag twintig kaarsjes uit, maar reden voor een feestje is er allesbehalve. Het is namelijk steeds slechter gesteld met de Nederlandse lees- en schrijfvaardigheid. In plaats van een viering komt daarom een actiemoment, vertelt ambassadeur van de stichting Anita Witzier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De actie vindt plaats om tien over twaalf. Dat tijdstip is specifiek gekozen, legt Witzier uit. “In 2004, tijdens de oprichting van de stichting door prinses Laurentien, zei ze dat het tien voor twaalf was.” Inmiddels is het tien over twaalf, zegt Witzier. “Daarom worden een paarhonderd wekkers uitgedeeld die we op tien over twaalf zetten. Die gaan dan af, om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.”
Taboe is groot
De stichting geeft adviezen op lokaal en landelijk niveau aan allerlei organisaties, overheden en bedrijven om de lees- en schrijfvaardigheid onder Nederlanders op te krikken. Het belangrijkste uitgangspunt: het taboe op laaggeletterdheid doorbreken. “Voordat mensen die stap durven zetten, zijn ze er al lang mee bezig”, zegt Witzier. “Ze vragen niet snel om hulp, maar dat is er wel. Het is juist dicht bij de mensen gebracht.”
Om verdere aandacht te vragen rijkt de stichting ieder jaar de Taalheldenprijs uit. “Deze mensen hebben zichzelf verbeterd bij taalhuizen en taalpunten. Door hun begeleiders worden ze aangemeld, waarin ze vertellen wat diegene voor elkaar heeft gekregen. Dat zijn de genomineerde taalhelden voor ons en worden vanmiddag in het zonnetje gezet.” De prijs, die vandaag wordt uitgereikt, staat symbool voor alle Nederlanders die hun taal- en schrijfniveau willen verbeteren, zegt Witzier.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Laaggeletterdheid onder de radar
Volgens Witzier is laaggeletterdheid te lang onder de radar gebleven, omdat Nederland zich niet bewust is van het probleem. “En omdat deze mensen geen stem hebben. Waar zie je op televisie of radio mensen die niet over deze basisvaardigheden beschikken? Die zie je niet.”
Een bijkomend probleem is dat veel mensen het moeilijk vinden om op latere leeftijd opnieuw de schoolbanken in te gaan. Schaamte speelt een grote rol.” Toch zijn er ook veel jongeren die van taalcursussen gebruikmaken. “De meeste taalhelden zijn jonger dan ik ben (Witzier is 62, red.).” Ze vraagt zich af hoe dat komt. “Iedereen gaat toch naar school en krijgt goed onderwijs in het land?”
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.
Taal- en schrijfniveau zorgwekkend
Ook op middelbare scholen scoren jongeren van gemiddeld vijftien á zestien jaar Europees gezien laag qua taal- en schrijfniveau. “Dat is heel zorgwekkend”, zegt D66-Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf. “We moeten heel veel blijven investeren in de leesvaardigheid in het onderwijs. Het is bizar dat de nieuwe coalitie de btw op boeken heeft verhoogd. Dat gaat ook om schoolboeken.”
Volgens Van der Werf zorgt het onaantrekkelijker maken om te gaan lezen voor een verdere neerwaartse spiraal. “Het gaat juist om meedoen en toegankelijkheid. Voor de overheid is deze groep niet goed te begrijpen.”
Lees ook:
1 op 3 kinderen dreigt laaggeletterd van school te gaan: ‘Ik zit liever op m’n telefoon’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer