main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 februari 2024 — 12:28

1 op 3 kinderen dreigt laaggeletterd van school te gaan: ‘Ik zit liever op m’n telefoon’

Nederlandse jongeren kunnen steeds minder goed lezen. Onderzoekers stellen dat zelfs één op de drie kinderen laaggeletterd van school dreigt te gaan als er niet wordt ingegrepen. Schrijver en voormalig leerkracht van groep 8 Margje Woodrow denkt dat we minder de focus moeten leggen op begrijpend lezen en meer op leesplezier. “Het is een belemmering. Lezen maakt gewoon slim.”

Verschillende kinderen vertellen tegen de camera van Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat ze liever op hun telefoon zitten dan met hun neus in de boeken. Als ze wel lezen, dan is dat vaak een boek waarin ze zichzelf enigszins kunnen herkennen. Dat snapt Woodrow wel. “Jongeren willen geraakt worden. Dat zie je met liedjes, films, series, games. Dus ook met boeken.”

Minder begrijpend lezen, meer plezier

Volgens de schrijver is het vak begrijpend lezen in Nederland veel belangrijker dan in andere landen. “Dat moet wat mij betreft een stuk minder”, vertelt ze. “Dat werkt averechts, want dan is het meer technisch geworden in plaats van de beleving.”

Woodrow wil plezier voorop stellen. Om die reden bezoekt ze scholen om kinderen te enthousiasmeren voor jeugdliteratuur. “Natuurlijk stuit je op weerstand of willen ze heel duidelijk zeggen: ‘Ik vind het niks, saai, suf of stom’. Maar na een uurtje merk je dat ze opveren en heus wel willen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Daarnaast moeten scholen wat Woodrow betreft af van de verplichte leeslijsten. Er zijn al scholen die dit hebben losgelaten en kijken naar wat er specifiek bij een jongere past qua literatuur. “Dat vind ik een goede zaak. Ik denk dat je dat moet loslaten en dat ze zelf moeten kiezen.”

Inspireer elkaar om te lezen

De auteur denkt dat een rijke leesomgeving op school en bevlogen docenten een goede start kunnen zijn om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Maar ook de thuissituatie is belangrijk, zegt ze. “Ouders kunnen gaan voorlezen. Ik heb weleens gehad dat ik op mijn telefoon bezig was en dacht ik: ik kan nu ook gaan voorlezen.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

Verder vindt Woodrow dat naast ouders en docenten jongeren elkaar ook beter kunnen leren inspireren om te lezen. “Online kunnen ze veel vinden door Booktok bijvoorbeeld (influencers op TikTok die boeken aanbevelen, red.).”

Al met al maakt “lezen gewoon slim”, vertelt de schrijver. “Niet zozeer in de taalvaardigheid, maar je krijgt ook een rijker brein.”

Lees ook:

‘Ontlezing? Hou toch op!’: Nederland gaat steeds meer lezen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10
Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer