main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2024 — 10:19

Generaal buiten dienst Mart de Kruif over 80 jaar D-Day: ‘We moeten opnieuw een prijs betalen voor vrijheid’

Nederland zal een hoge prijs moeten betalen om Oekraïne te steunen in de oorlog met Rusland, zoals de geallieerden dat deden in de Tweede Wereldoorlog. Dat stelt generaal buiten dienst Mart de Kruif in aanloop naar de herdenking van D-Day. Donderdag is het precies tachtig jaar geleden dat 150.000 soldaten de stranden van Normandië bestormden om de Duitsers te verslaan.

”D-Day laat zien dat de prijs die je moet betalen om je vrijheid terug te krijgen ontzettend hoog is. Zoals de Amerikanen zeggen: als je oorlog wil voorkomen, moet je voorbereid zijn op oorlog, want de prijs is te hoog om de vrijheid te herwinnen. Dat geldt nu weer”, zegt De Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tachtig jaar na D-Day staat onze vrijheid onder druk, zegt de generaal buiten dienst. ”Moeten we die prijs gaan betalen om Oekraïne te steunen in een oorlog die ook onze oorlog is? Voor mij is dat geen vraag. Voor mij is dat een uitroepteken.”

‘D-Day nu ondenkbaar’

De dappere 150.000 soldaten hadden 50.000 voertuigen, 11.000 vliegtuigen en 7.000 schepen tot hun beschikking. D-Day zou in de nabije toekomst ondenkbaar zijn. We hebben de mensen en het materieel simpelweg niet, zegt De Kruif. ”Er is één land dat het zou kunnen en dat is de grote bondgenoot aan de overkant van de plas, maar ze hebben niet zoveel mensen meer die ze kunnen verliezen.”

Aan D-Day en de periode daarna ging een lange voorbereiding vooraf. ”Je kunt het maar één keer doen. Het lukt of het lukt niet. Zo niet, dan waren we bevrijd door de Russen. Dan had de hele wereld er anders uitgezien. De geallieerden wisten dat West-Europa bevrijd moest worden, maar dat kon niet vanuit Italië. Het moest vanuit het hart van Europa. Ze zijn er jaren mee bezig geweest, met een klein clubje. Het moest geheim blijven.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Waarom werd er gekozen voor Normandië? ”Omdat de Duitsers dachten dat de geallieerden de kortste weg zouden kiezen. Van Dover in Engeland naar Calais in Frankrijk. De geallieerde hebben daar de beste generaal, George Patton, neergezet met een apart radionetwerk om de Duitsers te laten zien: hier gaan we komen. Het was een afleidingsmanoeuvre. Ze hadden een plek nodig waar veel soldaten konden landen. Dat kon bij Calais niet, maar bij Normandië wel.”

Dwangarbeider

De Tweede Wereldoorlog speelde een grote rol in de jeugd van de generaal buiten dienst. Zijn ouders en hij hebben Normandië bezocht. De Kruif: ”Mijn vader was drie jaar lang dwangarbeider in Duitsland. Mijn moeder was vijftien toen de oorlog begon. Ze heeft meegemaakt dat de Joodse leraar Duits uit de klas werd gehaald. Mijn ouders namen me altijd mee naar plekken uit de oorlog. Mijn vader zei altijd: vrijheid is een werkwoord. Hij zei ook: je moet kunnen vergeven, je mag de Duitsers van nu niet straffen voor wat hun ouders of grootouders hebben gedaan.”

Lees ook:

D66 waarschuwt voor ‘extreemrechts’ in Brussel en kijkt naar VVD: ‘Gaan ze hetzelfde doen als in Nederland?’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer