main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 april 2024 — 10:14

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair woonminister Hugo de Jonge andere oplossingen op tafel? “Dan kom je uit op het migratievraagstuk”, zegt hoofdredacteur EW Magazine Hella Hueck in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Bouwen, bouwen, bouwen. Dat is het devies van De Jonge om de woningmarkt van het slot te krijgen. Maar het biedt nog te weinig soelaas. De vraag naar woningen stijgt en er wordt niet snel genoeg gebouwd.

Bevolkingsgroei

Het is aan de formerende partijen om aan de knoppen te draaien. “Het vraagt om fundamentele keuzes”, stelt Hueck. Bijvoorbeeld over het grote aantal internationale studenten en arbeidsmigranten in Nederland. “Dat is de vraag die toeneemt, omdat Nederland nog steeds in bevolkingsomvang groeit. Daardoor stijgt de druk op de woningmarkt.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook gemeenten spelen een rol, zegt Hueck. De Jonge wil in het bouwbeleid meer regie naar de overheid trekken. Ook dat idee loopt niet op rolletjes. “Gemeenten gaan toch pruttelen, want die willen geen flexwoningen in hun buurt. Of ze willen geen sociale huur.”

Is er nog licht aan het eind van de tunnel? Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Don Ceder noemt de huidige status van de woningmarkt “dramatisch”. Hij legt de oorzaak bij politieke keuzes die in het verleden zijn gemaakt. “We hebben met elkaar een groot probleem veroorzaakt. Er worden stappen gezet om dat gezonder te maken, maar het kost tijd. Dat krijg je op korte termijn niet rechtgetrokken.”

Woningen 5,4 procent duurder

Bestaande koopwoningen zijn gemiddeld 5,4 procent duurder geworden dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat terwijl de markt even was afgekoeld. “Dat was een kort effect na de schrik van de inval van Rusland in Oekraïne”, verklaart Hueck.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Het gebrek aan aanbod en de toenemende vraag door de bevolkingsgroei stuwen de huizenprijzen op. Toch zijn afgelopen maand tien procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. “Op een gegeven moment schuiven mensen door op de markt, maar het aanbod is nog steeds beperkt. Als mensen nu kijken naar een huis, kunnen zij gemiddeld uit drie huizen kiezen. Op een gezonde markt ligt dat tussen de vijf en tien woningen. Dat geeft aan dat het aanbod heel beperkt is. Daarom is het pakken wat je pakken kan.”

Huursector

Niet alleen op de koopmarkt komt het beleid van De Jonge niet echt van de grond. “De Jonge wilde wat voor de huurmarkt doen, maar daar lijkt een tegenovergesteld effect te zijn”, vindt Hueck.

De minister wilde meer regulering in de middenhuur, om huren betaalbaar te houden. In plaats daarvan trokken particuliere beleggers hun handen ervan af en werden woningen in de verkoop gezet. Goed nieuws voor kopers, want voor hen stijgt het aanbod. Slecht nieuws voor huurders, wat voor hen daalt het aanbod. “Zelfs als beleid wordt ontwikkeld, is het nog zeer de vraag of het goed uitpakt”, aldus Hueck.

Lees ook:

De woningmarkt blijft krap en oververhit: ‘Overbieden met 60.000 euro komt weer voor’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer