main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 april 2024 — 11:44

Thuiswerkenden wonen kwartier verder van werk, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers

De reistijd naar werk loopt behoorlijk uiteen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek onder werkend Nederland. Mensen die weleens thuiswerken wonen gemiddeld een kwartier verder van werk dan werknemers die altijd op kantoor te vinden zijn.

De reistijd van iemands woning naar werk was in 2023 gemiddeld 32 minuten, blijkt uit een uitgebreide rondgang van het CBS. Werknemers die altijd op locatie werken doen er 25 minuten over om op werk te komen. Bijna de helft van werkend Nederland werkt daarnaast weleens vanuit huis. Zij zouden gemiddeld 40 minuten nodig hebben om op werk te komen.  Daarnaast is er ook een kleine groep die altijd thuiswerkt. Hun reis zou gemiddeld 53 minuten duren.

De helft van de respondenten noemde het wegvallen van reistijd en/of reiskosten als reden om thuis hun werkzaamheden uit te voeren. Een andere veelgenoemde reden is dat thuiswerkenden thuis meer werk af kunnen krijgen en dat ze de werk- en privébalans prettig vinden. De meest genoemde reden waarom werknemers juist wel naar werk gaan is het sociale aspect.

Coronatijd

Tijdens de coronacrisis is thuiswerken een welbekend begrip geworden, een plek waar veel werkende Nederlanders dus nog steeds dagelijks hun werkzaamheden uitvoeren. De drukte op de weg neemt echter niet af, ziet BOVAG-voorzitter Han ten Broeke.

Hij ziet dat niets moeilijker is dan mensen hun gedragspatronen leren aan te passen. “Tijdens de coronacrisis zagen we dat als 10 procent van de files wordt afgenomen, er geen files meer zijn. Er werden minder kilometers gemaakt en we waren als land ineens van een groot probleem verlost.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je aan en mis niets!

Ten Broeke benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het kabinet zich moet realiseren hoeveel Nederlanders nog afhankelijk zijn van de auto om hun werk te kunnen doen. “Lang niet iedereen kan dat op zakelijke wijze doen en ook lang niet iedereen krijgt een vergoeding van zijn of haar baas.” Er moet meer begrip komen voor alle Nederlanders die in de auto kruipen, benadrukt hij.

Het hoeven niet alleen autokilometers te zijn, onderstreept Ten Broeke. “Ook mijn leden willen heel graag dat er meer op de fiets wordt gesprongen en dat er meer mogelijkheden komen qua openbaar vervoer. We moeten dat slimmer doen. Met corona werd het afgedwongen, nu moeten we het zelf gaan doen.”

Lees ook:

Heb jij straks recht om thuis te werken? ‘Persoonlijk contact is net zo belangrijk’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer