main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 maart 2024 — 08:50

Tiende editie Museumweek tijdens Pasen van start: ‘Stimuleert creativiteit van mensen’

Zaterdag start de tiende editie van de Museumweek. Het doel: zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het uitgebreide aanbod van kunst en cultuur. “We hebben 400 musea in Nederland die bij de Museumvereniging zijn aangesloten. Zij gaan deze week samen vieren met mooie evenementen en activiteiten die zijn georganiseerd”, aldus Annabelle Birnie, directeur van het H’ART Museum in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het Paasweekend is de start van het museumseizoen, mede omdat dat weekend vaak het eerste moment is dat mensen vanuit huis weer de zon ingaan, zegt Birnie. “En toeristen komen weer naar Nederland toe. Het is leuk dat musea dan iets extra te bieden hebben. Daarom is het Paasweekend wel echt het weekend waar we altijd enorm naar uitkijken.”

Musea zijn onmisbaar

Het imago van musea blijkt intussen allesbehalve stoffig en saai: maar liefst driekwart van alle Nederlanders vindt musea onmisbaar. Birnie is daar blij mee. “Het is onze collectieve geschiedenis en ons erfgoed. Kunst en cultuur geeft ons daarnaast ook een blik op een andere denkwijze en andere manieren hoe je naar iets kan kijken. Er zijn heel veel verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor ons.”

Techexpert Ben van der Burg wordt altijd enthousiast van musea, omdat het de creativiteit van mensen stimuleert. “Musea laten mij dingen zien die ik nooit had verwacht. Een kunstenaar had bijvoorbeeld een zelfportret gemaakt uit buisjes van alle basiselementen waar een mens uit bestaat. Ik kan dat niet verzinnen. Je krijgt gedachten die je nooit hebt en juist dat is de basis van nieuwe ideeën en innovatie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Musea door heel Nederland

Birnie wil benadrukken dat musea niet alleen in de Randstad te vinden zijn, maar dat ze over heel Nederland zijn verdeeld. Wat van groot belang is voor de Nederlandse identiteit, onderstreept ze. “Zeven van de tien Nederlanders hebben een museum in de directe omgeving. Dat vinden ze belangrijk, omdat het niet alleen een leuk uitje is, maar het hun omgeving verrijkt.”

Volgens de museumdirecteur zijn musea een basisbehoefte om te kunnen ontspannen en om iets anders te zien dan in het dagelijks leven. “De museumdichtheid maakt Nederland wat dat betreft heel uniek.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Formerende partijen

Er is alleen één probleem: kunst en cultuur staat niet prominent op het lijstje van de formerende partijen. Birnie maakt zich echter geen zorgen. “Ik denk dat tussen campagnevoeren en regeren een gat zit. Ook zie ik op de lijstjes van de partijen die het kabinet gaan vormen heel duidelijk staan dat er wel aandacht is voor erfgoed, monumenten en archeologie.”

Birnie hoopt dat ze deze elementen van de Nederlandse cultuur breed op gaan pakken. “Als je dat goed wil onderhouden, dan hoort de kunst- en cultuursector daar ook bij. Vooral de monumenten, waar het monumentenbudget een belangrijke factor is, moeten weer teruggezet worden op de kaart. Om alle kerken en mooie erfgoedgebouwen te onderhouden. Ik heb goede hoop.”

Lees ook:

Na Rembrandt en Vermeer is het nu de beurt aan Frans Hals in het Rijksmuseum

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer