main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2024 — 09:52

Overheid kent consequenties toepassen AI onvoldoende: ‘Schrijnende voorbeelden waarbij te laat is gehandeld’

De overheid kijkt niet goed genoeg naar de consequenties op lange termijn als het op het toepassen van kunstmatige intelligentie aankomt, zegt Rudy van Belkom, directeur Stichting Toekomstbeeld der Techniek, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

“Corona, de toeslagenaffaire. Het zijn schrijnende voorbeelden waarbij te laat is gehandeld”, vertelt Van Belkom. Bij de toeslagenaffaire wordt volgens Van Belkom te weinig gesproken over de rol van technologie daarin. “Er is AI toegepast, dat is een algoritme. Een van de variabelen was een dubbele nationaliteit, dan werd je eerder aangemerkt als fraudeur. Dan denk je niet goed na over de consequenties. Dan ben je onvoldoende bezig met wat de implicaties voor de maatschappij zijn. Daar is meer aandacht voor nodig”, stelt hij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De toekomst is niet te voorspellen, ook niet voor Van Belkom of AI. Dus wat werkt dan wel? “Draaiboeken. Heb plan A, B, C en D. Vaak is de geest al uit de fles. De technologie is er en dan gaan we denken: willen we dit eigenlijk wel? Dat is veel te laat. Je kunt dingen ook voorzien.” Hij doelt op mogelijkheid om “bepaalde implicaties te kunnen doorrekenen”. Want dat ken wel, volgens Van Belkom. Cruciale vragen die worden gesteld over beleidsmaatregelen worden volgens Van Belkom te laat gesteld. “Pas als het misgaat.”

Denktank

Vandaag wordt denktank De Toekomst Kamer gelanceerd. Daarin zitten 50 tot 60 organisaties die meedenken over de toekomst: overheid, wetenschap, markt, maatschappij. De denktank is geen belangenorganisatie of lobbyclub, benadrukt Van Belkom. “Wij zijn heel objectief en willen alleen in kaart brengen dat bepaalde beleidskeuzes van nu, consequenties hebben voor onze toekomst.” De vraag ‘ben je daar bewust van?’ staat dan vaak centraal.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

Waarom denkt Van Belkom dat zijn denktank passend is in de politiek? “Omdat het vaak om politieke keuzes gaat”, legt hij uit. Of het nu gaat om de inzet van ChatGPT op scholen of om bepaalde variabele voor een algoritme, zoals bij de toeslagenaffaire. “Het zijn gewoon keuzes. Je kan ook zeggen: we doen het niet.”

De Toekomstkamer fungeert overigens niet als adviesorgaan. “Wij maken beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk. Om goed te weten wat je opties zijn”, aldus Van Belkom.

Lees ook:

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen: ‘Ontwikkelingen gaan razendsnel’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer