Advocaat bestuursrecht: ‘Complete onzin’ dat Halsema niks kon doen tegen demonstraties bij opening Nationaal Holocaustmuseum
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema had wel juridische mogelijkheden om de demonstraties bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum op afstand te houden. Dat zegt advocaat bestuursrecht Hugo Doornhof, schrijft De Telegraaf. Hij vindt dat Halsema meer had moeten doen.
De opening van het museum ging gepaard met protesten die waren gericht tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog. De protesten waren binnen te horen tijdens de openingsplechtigheid in de Portugese Synagoge. Ook werden er leuzen geroepen, waaronder ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, bracht een man de Hitlergroet en zei iemand “Hamas is my brother“.
Donderdag debatteert de gemeenteraad over de gebeurtenissen rond de opening van het museum. In aanloop naar het debat schreef Halsema in een brief dat ze vanwege het demonstratierecht niet kon ingrijpen.
Halsema noemde de leuzen “kwetsend en onbeschoft” en erkende dat ze door aanwezigen als intimiderend zijn ervaren. “Tijdens de opening kwamen gruwelijke herinneringen en hedendaags verdriet samen. Dat schuurde en deed pijn maar het hoort ook onvermijdelijk bij een vrije democratie”, aldus de burgemeester van Amsterdam.
‘Complete onzin’
Volgens Doornhof is het “complete onzin” dat Halsema met handen en voeten gebonden was. “Er waren juist allemaal mogelijkheden om dit anders te laten verlopen”, schrijft de CDA-senator op LinkedIn.
Doornhof stelt dat Halsema zeker iets had kunnen doen tegen de spontane demonstratie vlakbij het museum. Halsema was verrast, maar besloot na overleg met politie en het Openbaar Ministerie dat ze niet kon ingrijpen. Doornhof: “Juist daar was het juridisch vrij simpel.” Hij stelt dat een burgemeester mag ingrijpen bij wanordelijkheden.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Hij vindt dat Halsema dat had moeten doen. “Dit is de opening van een museum dat stilstaat bij de vernietiging van 102.000 Nederlandse Joden. Die demonstratie moet je meteen kunnen stoppen.” Bovendien was er een plek voor demonstranten aangewezen, waar de spontane demonstranten naartoe gestuurd konden worden, zegt Doornhof. “Bij de opening van zo’n beladen museum prevaleren de rust en orde die je rond zo’n moment mag verwachten.”
Demonstratie Waterlooplein
Naast het spontane protest was er ook een aangekondigde demonstratie, op het Waterlooplein. Die moest volgens Halsema binnen ‘zicht- en gehoorafstand’ zijn van de Israëlische president. Dat is niet onjuist, maar volgens Doornhof is die zicht- en gehoorafstand soms ondergeschikt aan andere belangen.
Zo staat in het handboek Demonstreren ‘Bijkans Heilig’ van de gemeente Amsterdam dat mensen ‘waardig’ moeten kunnen herdenken. Ook staat er: “Het schreeuwen van leuzen of het dragen van vlaggen, borden en spandoeken tijdens het herdenken kan leiden tot wanordelijkheden, omdat het snel emotionele reacties en confrontaties uitlokt.”
“Het begrip ‘wanordelijkheden’ is afhankelijk van plaats en tijd. Geschreeuw kun je doorgaans moeilijk als wanordelijk zien, maar wel bij deze plechtigheid”, stelt Doornhof. “Dan mag het volgens de wetsgeschiedenis een veel ruimere betekenis krijgen.”
‘Pijnlijke situatie in mijn stad’
“Het is een uiterst pijnlijke situatie, in mijn stad”, reageert Italiëkenner Donatello Piras in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het demonstratierecht is een groot goed. Ik begrijp best dat je dat als burgemeester lastig vindt. Alleen in zo’n situatie, zo hoorbaar, zo dichtbij… En tegen mensen die er niks aan kunnen doen op dat moment.”
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!
Hij vond het “heel pijnlijk” om te zien. “Je had het liefst gewild dat die demonstratie op iets meer afstand van in ieder geval die gasten van het museum was geweest.” De discussie nu leidt af van waar het over zou moeten gaan, zegt Piras. “Namelijk de opening van het museum.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meer