main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Ter illustratie. Een gemeentewerker snoeit de heg langs de trambaan bij het Centraal station Den Haag.
Stand van Nederland - 18 maart 2024 — 12:52

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder omhoog dan hun inkomsten. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gemeentebegrotingen voor 2024.

Volgens het statistiekbureau begroten gemeenten op bijna alle beleidsterreinen hogere lasten dan vorig jaar. Over de gehele linie zijn ze vooral veel kwijt aan sociale uitgaven. Dan gaat het bijvoorbeeld om jeugdhulp, maatschappelijk werk, aanpak van huiselijk geweld en vluchtelingenopvang. Het beleidsterrein Sociaal domein overig, waar deze uitgaven onder vallen, is bij alle gemeenten samen goed voor 18,4 miljard euro. Dat is dik 11 procent meer dan vorig jaar.

Ook de gestegen lonen en prijzen zorgen voor hogere uitgaven. De totale lasten worden begroot op ruim 74,7 miljard euro. De begrote inkomsten liggen ook rond de 75 miljard euro. Daar is de toename met net geen 9 procent iets kleiner. Op welke bedragen de gemeenten uiteindelijk uitkomen is afwachten. “Doorgaans liggen zowel de begrote baten als de begrote lasten iets lager dan de werkelijke baten en lasten in de jaarrekeningen”, zegt het CBS.

Zorgen over toekomstige financiering

Het duurt altijd een tijd voor het statistiekbureau van alle gemeenten de uiteindelijke cijfers binnen heeft. Zo werd pas in december bekend dat gemeenten in 2022 meer geld overhielden dan in 2021. Ze waren toen weliswaar meer kwijt aan energietoeslagen en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, maar de inkomsten stegen ook door hogere bijdragen van het Rijk.

De afgelopen jaren leven bij gemeenten veel zorgen over de financiering in 2026 en de jaren daarna. Dan wordt het gemeentefonds, de grootste inkomstenbron van de gemeenten, namelijk gekort. Ook wordt de omvang van het fonds dan niet langer gekoppeld aan de rijksuitgaven, maar aan de omvang van de economie.

Lees ook:

Dijsselbloem: miljarden voor regio Eindhoven van nationaal belang

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer