main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 19 maart 2024 — 07:00

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen: ‘Ontwikkelingen gaan razendsnel’

Criminelen maken steeds meer gebruik van AI om mensen op te lichten. Waar phishing mails en neppe voice-memo’s een paar jaar geleden nog ongeloofwaardig waren, zijn ze inmiddels niet meer van echt te onderscheiden. De techniek ontwikkelt zich in rap tempo. ”Binnenkort kunnen criminelen live telefoongesprekken met je voeren”, voorspelt AI-expert Remy Gieling in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Nederlanders hoefden zich tot nu toe niet enorme zorgen te maken om door middel van AI opgelicht te worden. Gieling: ”Het is een gift dat we zo’n klein taalgebied zijn en de systemen een kleine Nederlandse dataset hebben. Voor veel bedrijven is het niet relevant om in Nederland aan de slag te gaan”.

Maar het is een kwestie van tijd, waarschuwt de AI-deskundige. ”Ik denk dat er meer en meer gespecialiseerde bedrijven zullen komen. Nu hebben we het nog makkelijk, maar dat zal zeker niet zo blijven.”

Ook beroemdheden worden het slachtoffer van AI-criminelen. Meer weten? Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau.

‘AI kan prachtig schrijven’

Kunstmatige intelligentie wordt veelvuldig gebruikt voor het opstellen van phishing mails. Gemiddeld zijn mensen die hier intrappen 150 euro kwijt. ”De mailtjes zaten vroeger vol taalfouten, zeker in het Nederlanders, maar AI kan die voortaan prachtig voor je schrijven”, vertelt trendwatcher Farid Tabarki.  ”Sterker nog, AI weet alles. Criminelen kunnen een profiel maken van mensen en persoonlijke mailtjes sturen.”

Oplichters gaan steeds meer met het vervormen van stemmen aan de haal. Gieling: ”Via een Franse tool kun je een paar seconden audio van je eigen stem, of die van een ander, uploaden. Dit is nog een bedrijf met veel investeerders erachter, die proberen het op een goede manier te doen, maar uiteindelijk zullen er bedrijven zijn die het als open source aanbieden. Hackers kunnen het downloaden op hun computer. Dan is het risico dat criminelen een voice-bericht sturen met jouw stem: ‘Help pap, er is wat aan de hand, maak snel geld over!”’

20 miljoen

Niet alleen particulieren worden het slachtoffer van dit soort fake audio of zelfs video. Ook bedrijven. De AI-expert: ”Het gaat dan om miljoenen. Een multinational in Hongkong is voor ruim 20 miljoen euro het schip ingegaan. Een medewerker had een videocall met de CFO, die over de financiën gaat. In werkelijkheid was het een deep fake-video. Tijdens de call kwamen er ook allemaal collega’s binnen. Neppe collega’s dus. Uiteindelijk heeft die medewerker na de call 20 miljoen overgemaakt”.

De meeste systemen van nu doen er een paar seconden over om een stem te genereren. Gieling: ”Als je een beetje kundig mee tikt, ben je vrij snel. Of AI straks ook live gesprekken kan voeren? Dat is een kwestie van tijd”. Tabarki voegt toe: ”Je kunt nu via google al live een andere taal spreken met een pauze van twee seconden.”

Lees ook:

Kunnen we criminelen opsporen met AI? ‘Een crimineel is soms heel voorspelbaar’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer