main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 16 maart 2024 — 13:00

Kunnen we criminelen opsporen met AI? ‘Een crimineel is soms heel voorspelbaar’

Kunnen we met de toepassingen van AI criminelen opsporen? De politie maakt er al gretig gebruik van, vertelt onderzoeksjournalist Rick Pietersz in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Maar er zijn ook ethische bezwaren.

Volgens Pietersz maakt de politie op dit moment al gretig gebruik van AI-toepassingen bij het opsporen. “Sinds een aantal maanden mag de politie nieuwe software inzetten voor het herkennen van gezichten. Met die nieuwe technieken kan de politie verdachten, getuigen en slachtoffers terugvinden in grote hoeveelheden beeldmateriaal.”

Toch zijn er ook ethische bezwaren, benadrukt Pietersz. “Bijvoorbeeld mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat het niet aan de politie is om te bepalen wanneer ze van deze techniek gebruik maken.”

Patronen herkennen van criminelen

Trendwatcher Farid Tabarki merkt op dat in Amerika AI op deze manier al wordt toegepast om drugskoeriers van de straat te halen. “Patronen van die auto’s worden gezien en die komen overeen met patronen van waar en hoe eerder drugs gebracht zijn.”

Bij het televisieprogramma Hunted gebruiken de opsporingsdeskundigen ook diverse AI-tools om hen een handje te helpen, vertelt AI-deskundige bij kennisinstituut TNO en hunter Selmar Smit. “Er zijn hele specialistische toepassingen. Dan gaat het bijvoorbeeld over: kun je een voorspelling geven vanaf een plaats delict hoe iemand wegvlucht?”

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!

Smit vertelt dat AI-toepassingen vooral interessant zijn bij het opsporen van criminelen die goed doordacht te werk zijn gegaan. “Hoe doordachter en beter voorbereid, hoe groter de kans is dat je ze ermee kan pakken. Als je over alles wat je doet goed nadenkt en overal de optimale keuze probeert te maken, dan maakt je dat als crimineel heel voorspelbaar.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Politie slaat alarm: steeds meer kinderporno gemaakt met hulp van AI

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer