main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 maart 2024 — 12:17

Kabinet ‘gek’ als Fransen onderzeeërs mogen bouwen, zegt SGP-leider Stoffer: ‘Iets tussen Rutte en Macron’

SGP-leider Chris Stoffer kan er met zijn verstand niet bij dat het demissionaire kabinet de vier nieuwe onderzeeboten vermoedelijk gaat laten bouwen door de Franse Naval Group. “Mijn politieke nachtmerrie is uitgekomen”, verzucht Stoffer. Met de bouw in Frankrijk gaat vier tot zes miljard euro de grens over.

Na bijna tien jaar bakkeleien hakt het kabinet vrijdag een knoop door over de megaorder van Defensie. Haagse bronnen meldden dinsdag aan RTL Nieuws dat Naval Group aan het langste eind trekt. Ook de Nederlandse scheepsbouwer Damen was in de race, in combinatie met de Zweedse bouwer Saab. Damen “blijft hopen op een goede afloop”, zegt een woordvoerder van het concern uit Gorinchem.

Als blijkt dat het besluit toch is gevallen op Naval Group, dan gaat SGP-leider Stoffer “er alles aan doen” om te voorkomen dat de Franse werf daadwerkelijk de onderzeeërs gaat bouwen. “Je bent echt van de zotte als Nederland als je zo’n grote order, van 4 tot 6 miljard euro aan directe bouwkosten, in Frankrijk neerzet, terwijl je het ook hier kan doen.”

Het gaat bovendien niet alleen over de bouw van de schepen, zegt het Kamerlid. “Je moet ook decennialang aan onderhoud doen. Dan gaat het nog eens over twee keer het bedrag dat nodig is voor de bouw, dus tien tot vijftien miljard euro. Dat kan allemaal hier worden uitgegeven, bij Nederlandse bedrijven. Zo houd je ook Nederlandse jongens en meisjes die nog geboren moeten worden aan het werk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Bedrijven in de maritieme sector zeggen dat de order in Nederland geplaatst moet worden om de sector toekomstbestendig te houden, zegt Stoffer. “Alleen er zit een demissionair kabinet, dat niet eens een meerderheid in de Kamer heeft, dat denkt: dit gaan we nog even snel besluiten.” Stoffer benadrukt: “We moeten dit écht in Nederland doen.”

Vriendschap Rutte en Macron

Op initiatief van de SGP gaat de Tweede Kamer vanavond met staatssecretaris Van der Maat (Defensie) in debat. Stoffer denkt niet dat hij de bewindsman op andere gedachten kan brengen. “Ik ben zes jaar met dit onderwerp bezig, al veel langer dan de staatssecretaris. Ik heb altijd gepoogd om dit in Nederland neer te zetten en elke keer liep dat om onverklaarbare redenen stuk. Ik ga proberen de Tweede Kamer te overtuigen dat we moeten voorkomen dat dit demissionair kabinet dit besluit neemt.”

Stoffer vermoedt dat de vriendschap tussen demissionair premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron een rol speelt in het besluit om de opdracht aan Naval te geven. “Er zit ook iets tussen onze premier en de hoogste man in Frankrijk, Emmanuel Macron. Er is een vriendschap, er zijn altijd contacten geweest. Als Macron naar Nederland komt, komt toevallig de CEO van Naval mee. Het is iets wat ongrijpbaar is voor mij.”

Hij gaat verder: “Ik heb jarenlang geprobeerd om erachter te komen van: waarom wil je dit naar Frankrijk brengen? Ik zie geen objectieve reden om dat te doen. Het had gewoon één op één gegund kunnen worden aan de combinatie van Damen en Saab.” Als de order daadwerkelijk naar Frankrijk gaat, noemt hij het kabinet ‘gek’.

‘Fransen bouwen hele andere boten’

Het kabinet stelt dat ook Nederlandse bedrijven zullen profiteren als de order in Frankrijk terechtkomt. Zo zou Naval willen samenwerken met de Koninklijke IHC in Kinderdijk. Volgens Stoffer heeft het weinig om het lijf. “Alle bedrijven in de maritieme sector die ik spreek, en dat zijn er heel veel, zeggen: als jullie willen dat wij iets gaan doen, dan moet de order naar Damen-Saab.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!

Volgens de SGP-voorman is het niet zo dat de Fransen het meest kundig zijn. “Degenen die nog het meeste ervaring hebben met het bouwen van een boot die in de buurt komt van de nieuwe onderzeeërs, zijn de Duitsers. De Fransen bouwen hele andere boten, zij moeten ook een nieuw ontwerp maken.” Ze zijn dus niet kundiger dan Saab-Damen, zegt Stoffer. “De Fransen hebben een betere lobby.”

Eerder zeiden ook de VVD en CDA ook dat de bouw van de onderzeeboten in Nederland moet gebeuren. Stoffer hoopt dat die partijen zijn oproep steunen. “Ik roep VVD en CDA op: kom op!”

Lees ook: 

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: ‘Hebben kennis voor bouw onderzeeërs niet in huis’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer