main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 8 maart 2024 — 07:01

Recordaantal anonieme tips: verdachten opgespoord en wapens van straat gehaald

Meld Misdaad Anoniem heeft in het afgelopen jaar ruim 20.000 meldingen doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsinstanties. Dat is veel meer dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit jaarcijfers die gedeeld zijn met de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

In 2023 stuurde Meld Misdaad Anoniem 20.328 meldingen door. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, toen het nog om 18.857 meldingen ging. Dankzij anonieme tips zijn minstens 3.120 verdachten opgespoord en 1.255 wapens van de straat gehaald.

Drugshandel

Ruim de helft van de 20.328 meldingen waren drugsgerelateerd. In totaal ontving Meld Misdaad Anoniem 11.819 tips over onder andere de import van drugs via de havens, productie van synthetische drugs, hennepteelt en de handel op straat of vanuit woningen. Uit een analyse van de jaarcijfers blijkt dat vooral de tips over straathandel fors zijn toegenomen. Het meldpunt ontving hierover vorig jaar een recordaantal van 4.580 tips, een stijging van 34 procent. Ook het aantal meldingen over drugshandel vanuit woningen was met 3.829 tips niet eerder zo hoog.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem laat aan Het Misdaadbureau weten: “Drugshandel heeft impact op de buurt. De bereidheid om te melden is hoger als criminaliteit negatieve gevolgen heeft voor de buurt of de persoon zelf.”

Anniko van Santen

Opvallend is het recordaantal tips dat is doorgegeven naar aanleiding van opsporingsberichtgeving zoals Opsporing Verzocht en de regionale opsporingsprogramma’s. Anniko van Santen, al jarenlang het gezicht van Opsporing Verzocht, zegt: “We zijn heel trots dat het nog steeds werkt. Iemand op een dinsdagavond aanspreken op verantwoordelijkheid, de verhalen zo goed mogelijk vertellen, mensen soms ook over de streep duwen. Dat mensen de stap zetten om te helpen. Dat is super.”

Janssen voegt daaraan toe: “Naast de opsporingsprogramma’s zijn er vanuit de politie steeds meer nieuwe initiatieven gestart om mensen te betrekken bij het oplossen van zaken, bijvoorbeeld door heel gericht via social media aandacht te vragen, zogenoemde opsporingsmarketing.”

Noordelijke provincies

De meeste anonieme meldingen komen – afgezet tegen het aantal inwoners – uit de provincies Limburg, Groningen, Drenthe en Friesland. Dat er steeds meer gemeld wordt vanuit de noordelijke provincies komt volgens Janssen door de toenemende aandacht in deze provincies voor ondermijnende criminaliteit: “Provincies en gemeenten trekken steeds meer gezamenlijk op als het gaat om bewustbewording, weerbaarheid en communicatie. Het herkennen van signalen van ondermijning is de basis om te melden. Daarnaast is er in landelijke gebieden meer sociale controle. Mensen weten wie er in hun omgeving wonen en ondernemen. Dat helpt in het herkennen van criminele activiteiten.”

Luister vanavond vanaf 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. 

Lees ook: 

Duizenden criminelen op vrije voeten door tekort aan gevangenispersoneel

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer