Bitcoin overtreft recordniveau van 69.000 dollar uit 2021
De waarde van de bitcoin is dinsdagmiddag gestegen tot meer dan 69.000 dollar. De koers overtrof daarmee het oude recordniveau dat in november 2021 werd bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld begon het jaar rond de 43.000 dollar en is dit jaar al zo’n 60 procent in waarde gestegen. Kort na het verbreken van het record, zakte de waarde van de bitcoin weer terug tot onder de 68.000 dollar.
De opmars wordt gedreven door de aanhoudende sterke vraag onder beleggers naar Amerikaanse beursgenoteerde bitcoin-fondsen.
Dankzij de komst van zogeheten bitcoin-ETF’s is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt aanjaagt. Beleggers hoeven namelijk niet direct bitcoins te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee, maar kunnen indirect investeren in bitcoin door middel van die ETF-fondsen. Zo kan worden belegd in bitcoin zonder de cryptomunt zelf te bezitten.
Grillige koersbewegingen
De koersbewegingen van de bitcoin, die in 2009 werd geïntroduceerd, zijn echter vaak zeer grillig. Na het bereiken van het record van 69.000 dollar in 2021, kelderde de bitcoin in 2022 met 65 procent in waarde. Dat kwam mede door het omvallen van het grote handelsplatform FTX en andere schandalen. Begin 2023 was de bitcoin daardoor nog slechts 16.600 dollar waard.
Centrale banken over de hele wereld zijn ook al langer kritisch over de ondoorzichtige wereld van de cryptomunten. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarbij herhaaldelijk gezegd dat crypto’s “nergens op gebaseerd zijn” en “niets waard zijn”.
Gary Gensler, de topman van de Amerikaanse toezichthouder SEC, verklaarde bij de toelating van de bitcoin-ETF’s in januari dat die goedkeuring niet betekent dat de toezichthouder zijn goedkeuring of aanbeveling geeft voor de bitcoin zelf. “Beleggers moeten voorzichtig blijven met betrekking tot de talloze risico’s die verbonden zijn aan bitcoin en producten waarvan de waarde verbonden is aan crypto”, zei hij destijds.
Lees ook:
Onderzoek: Nederlanders belegden 2,2 miljard euro in crypto’s
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: vader vreest voor het leven van zijn dochter: 'Betaal, anders verdwijnt ze in Frankrijk'
Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals AMBER Alert, aan elkaar gekoppeld worden?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Luister deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau nu terug via je favoriete podcastapp.
Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.
Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.
Klik hier en luister deze uitzending terug.
Hoewel zich in Groningen geen wolven hebben gevestigd, bereidt de provincie zich wel voor op de mogelijke komst van al dan niet zwervende exemplaren. “Wij…
Lees meerDe steun voor de BoerBurgerBeweging (BBB) onder boeren neemt af. Dat zegt hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Oogst Esther de Snoo maandagavond in WNL Haagse Lobby…
Lees meerDe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema neemt het gebruik van het woord “pogrom” niet terug. “Ik heb mijn woorden secuur gekozen”, zei de burgemeester na een…
Lees meerEen Schijf van vijf niet voor voedseladvies, maar voor telefoongebruik voor kinderen. Dat is het idee van ChristenUnie en NSC. Veel ouders hebben geen idee…
Lees meerHet gerechtshof had Shell mogen verplichten om 45 procent van de eigen CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen. Dat stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. ”Ik sta…
Lees meerPrinses Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, heeft de stad Madrid een tulpentuin geschonken. Amalia toont daarmee haar dankbaarheid voor een jaar…
Lees meerVoor een bedrag van 450.000 euro is er maandag een munt uit 1898 onder de hamer gegaan. Het is daarmee de op één na duurste…
Lees meerDe Koninklijke Marechaussee begint maandag 9 december met de eerder door het kabinet aangekondigde grenscontroles. “We hebben het al weken over asiel en dit is…
Lees meerHet ging maandag opnieuw mis in Amsterdam. In de wijk Nieuw-West braken rellen uit en werd een tram in brand gestoken. Volgens schrijver Abdelkader Benali…
Lees meerDe koninklijke familie verliest in Nederland steeds meer populariteit, maar op de Caraïbische eilanden lopen ze nog altijd weg met de Oranjes. Vooral prinses Beatrix…
Lees meerHet antisemitisch geweld in Amsterdam moet keihard worden veroordeeld en vraagt om een stevige aanpak. De tijd van willen verbinden is voorbij, zegt fractievoorzitter van…
Lees meerHet gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een “zorgvuldigheidsplicht” om gevaarlijke…
Lees meerDe Amsterdamse politie moest maandag opnieuw uitrukken om rellen in de kiem te smoren. Dit keer ging het flink mis in Amsterdam-West, waar onder meer…
Lees meerIn Amsterdam en Den Haag worden dinsdag bijeenkomsten georganiseerd naar aanleiding van de ongeregeldheden van de afgelopen dagen in de hoofdstad. Maandagavond vloog een tram…
Lees meerEr zijn oplichters actief die maar wat graag misbruik maken van mensen die een vermist persoon zoeken. Dat zegt Johan Hoeijmakers, teamchef generieke opsporing in…
Lees meer