Nederland heeft heel hard een nieuwe onderzeeër nodig: ‘Huidige boten zijn gedateerd’
Het kabinet beslist volgende week waar vier nieuwe onderzeeboten besteld worden. Tot frustratie van de Nederlandse maakindustrie lijkt niet het Nederlandse Damen, maar de Franse NAVAL Group de grootste kanshebber om de klus met een prijskaartje van 4 tot 6 miljard te bemachtigen. De lobby draait dan ook op volle toeren. Deskundigen stellen in het NPO Radio 1-programma Haagse Lobby dat haast geboden is. ”We hebben heel hard een nieuwe onderzeeër nodig”.
”De Nederlandse marine heeft nu al moeite met het leveren van een actieve onderzeeboot en zal in de toekomst helemaal in de problemen komen”, zegt Frederik Mertens, strategisch analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. Mertens stelt dat er momenteel drie onderzeeërs in gebruik zijn. Een daarvan is de Walrus. ”Een hele mooie boot, maar hij is ontworpen in 1975 en begin jaren 90 gebouwd. Hij had een levensduur van 25 jaar en dat is al opgerekt naar 35 jaar. Dat moeten we nu verder oprekken.”
Luister Haagse Lobby terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Jos Verstappen
De bemanning van Nederlandse onderzeeboten is van topniveau, maar het is de vraag of dit zo blijft als ze moeten werken met materieel dat niet meer voldoet. ”Jos Verstappen zou niet op zo’n boot willen varen”, aldus Mertens.
Naar verwachting komt Nederland pas in 2034 in bezit van een eerste nieuwe onderzeeër. De andere drie moeten daarna nog geproduceerd worden. Het baart ook oud-diplomaat Ed Kronenburg (die tevens heeft bijgedragen aan de samenwerking tussen de NAVAL Groep en de Nederlandse scheepswerf IHC) zorgen. ”De huidige boten zijn bijna veertig jaar in de vaart. Alles is gedateerd. Ook de technologie. Als er één ding bij een onderzeeër niet gedateerd mag zijn, is het wel de technologie.”
Jaren verzekerd van werk
SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer hoopt in ieder geval dat het kabinet voor een combinatie met het Nederlandse Damen kiest, zodat de maakindustrie voor jaren is verzekerd van werk.
Kronenburg merkt op dat de boten in ieder geval niet in Nederland gebouwd zullen worden, simpelweg omdat de benodigde lastige techniek hier niet aanwezig is. ”Het wordt Duitsland, Zweden of Frankrijk. Helaas, zeg ik daarbij.”
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Mertens stelt dat alle tenders die in aanmerking komen combinaties hebben met Nederlandse bedrijven. ”Wat is het interessantst? Waar houd je je
intellectual property? Dat is ook van praktisch belang. De Australiërs hebben een probleem gehad toen de schroef van een onderzeeboot onderhouden moest worden. Saab (Een Zweeds bedrijf, red.) vond het niet goed dat de schroef een onderhoudsbeurt in Amerika zou krijgen. Dat heeft voor veel gesteggel gezorgd.”
Lees ook:
Waterratten opgelet: tweepersoons onderzeeboot te koop, geen speciaal brevet nodig
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer