We mogen belastingaangifte doen: ‘Meeste mensen houden geld over’
Het is 1 maart en dat betekent dat we vanaf vandaag de belastingaangifte over 2023 mogen invullen. Volgens econoom Esther van Rijswijk is dat niet zo ingewikkeld als soms wordt gedacht. Bovendien is er goed nieuws: “Al met al houden de meeste mensen iets meer geld over”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Van Rijswijk vindt het belangrijk om mensen uit te leggen hoe de belastingaangifte werkt. “Ik vind het misschien nog wel belangrijker om uit te leggen waarom we belasting betalen. Ik hoor weleens mensen zeggen: ‘Belachelijk, ik wil niet betalen’. Er is een goede reden voor en daar moeten we niet moeilijk over doen.”
Om middernacht begonnen de eerste Nederlanders al met het invullen van de formulieren, in de hoop sneller geholpen te worden. Volgens Van Rijswijk werkt het zo niet. “Ik heb er mijn hoofd over gebroken, maar ik kan niet bedenken waarom je het om 00.00 uur in zou vullen. Er volgt geen beloning.”
Ze gaat verder: “Een tijd geleden hebben we wel meegemaakt dat het systeem overbelast was. Misschien dat die mensen daar een trauma aan hebben overgehouden. Het is zelfs zo dat je soms beter even kan wachten, omdat je niet alle papieren binnen hebt die je nodig hebt om het goed in te vullen.”
Wel is het verstandig om voor 1 april je aangifte in te vullen. “Dan doen ze er echt alles aan om je binnen zes weken te behandelen. Als je het erna doet, ben je aan de goden overgeleverd. En als je het na 1 juli doet, dan krijg je een boete.”
Inkomen middelen
Eén van de grootste verandering vindt dit jaar plaats in box 2 (het inkomen uit aanmerkelijk belang). “In box 2 is een tweede schijf ingevoerd. Ondernemers die dividenduitkeringen doen, krijgen nu met twee schijven te maken. Het komt er eigenlijk op neer dat het voor een ondernemer niet meer uitmaakt of je winst of salaris aan jezelf uitkeert. Eerder was dat wel zo.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Met name zzp’ers doen er goed aan om te kijken naar de mogelijkheid om het inkomen van de afgelopen jaren te middelen, zegt de econoom. Dat kan sinds vorig jaar. “Als je grote schommelingen hebt per jaar, dan heeft het zin om daar eens goed naar te kijken.” Voor de meeste mensen zal het invullen weinig pijn doen. “Al met al houden de meeste mensen iets meer geld over.”
Niet zo ingewikkeld
Overigens is belastingaangifte doen niet zo ingewikkeld als vaak wordt gedacht, zegt Van Rijswijk. “Het is meer een kwestie van: kan je een beetje overweg met cijfers, kan je dingen uitpluizen en ben je digitaal handig? Daar gaat het meer om dan dat het nou zo ingewikkeld zou zijn, want dat is het namelijk niet.”
Voor mensen die het afgelopen jaar grote veranderingen hebben meegemaakt, kan het wel wat ingewikkelder worden. “Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met ander werk, een nieuwe woning en een verandering in relatie of gezondheid.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Bijvoorbeeld na een echtscheiding verandert er een hoop. Van Rijswijk: “Als je co-ouderschap hebt waarbij je kind minimaal drie dagen per week bij je is, dan maakt dat bijvoorbeeld wat uit voor de inkomensonafhankelijke combinatiekorting. Als dat niet goed geregeld is, kan dat op termijn echt heel veel geld schelen.”
Minderjarigen
Ook minderjarigen doen er overigens verstandig aan om belastingaangifte te doen. “Recent was in het nieuws dat steeds meer tieners een bijbaan hebben. Die kunnen best wel vaak iets terugkrijgen. Je werkgever betaalt voor jou alvast de belasting. Als dat meer is dan je als korting kunt krijgen, kun je geld terugkrijgen.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Een noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meer