main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 februari 2024 — 11:37

Domper voor huishoudens door grootste toename gemeentelijke belasting in 15 jaar: ‘Gezinnen komen er niet meer uit’

Een dezer dagen valt de brief voor de gemeentelijke belastingen op de deurmat. Voor veel huishoudens betekent dat een grote financiële domper. De belastingen gaan gemiddeld met 8,5 procent omhoog, de grootste toename in vijftien jaar. 

“De kosten van de gemeenten zijn hoger geworden, zoals salariskosten of allerlei andere kosten”, verklaart ondernemer Annemarie van Gaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1 de stijging van gemeentelijke belastingen.

Dat de hogere kosten worden doorberekend aan de inwoners, vindt Van Gaal een verkeerde beslissing. “Je kan als gemeente ook kijken waar je kan bezuinigen. Leg niet meteen de lasten bij de inwoners. Denk aan hervormen”, oppert de ondernemer.

‘Gezinnen komen er niet meer uit’

Voor veel huishoudens was het bericht van de overheid tijdens Prinsjesdag vorig jaar heuglijk nieuws. Bestaanszekerheid staat hoog in het vaandel en financieel gezien zouden gezinnen in 2024 erop vooruitgaan. Daar hakken de gemeentelijke belastingen direct op in. “Alles wordt eraf gesnoept en nog meer”, zegt Van Gaal.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Zij ziet dat veel gezinnen het moeilijk hebben. “Vorig jaar kwamen ze er nog uit, maar nu niet meer. Er hoeft maar een bekeuring op de mat te vallen en ze belanden in de schulden.”

Wat kan de overheid doen?

Van Gaal stelt voor dat de gemeente het anders aanpakt, bijvoorbeeld door op een andere manier het huishoudboekje bij te houden. “Als ik het boekje van de gemeenten bekijk, dan denk ik: sommige dingen moet je nu niet willen doen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start

Als voorbeeld haalt zij de gemeente Amsterdam erbij. “Die heeft een huishoudboekje van 7,8 miljard. De helft komt binnen via OZB, rioolheffing, erfpacht.” De andere helft komt van de overheid. Van Gaal verbaasde zich over waar dat geld aan uitgegeven wordt. “Bij de meeste gemeentes heb je 15 procent externe krachten. Dat begrijp ik voor een ICT-project, maar ze doen het over de hele linie. Dan wordt het te duur. Dat moet je met je eigen mensen kunnen opvangen.”

Ook het onroerend goed van de gemeenten ziet Van Gaal als een mogelijkheid om op te besparen. “Ik kom vaak bij kantoren dat ik denk: waarom heb je dit kantoor nog, er zitten drie man?”

Hervormen

Een ander voorstel van Van Gaal is om de boel te hervormen. “We hebben 21 waterschappen. Waarom verzamelen zij zich niet in het provinciehuis, waar we er twaalf van hebben? Waarom hebben wij nog steeds 342 gemeentes met gemeentehuizen en colleges en alles?”

Voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers kan zich deels vinden in het verhaal van Van Gaal. Ook hij vindt dat gemeenten geld moeten besparen door minder krachten van buitenaf in te huren. Van hervormen is hij geen voorstander. “Lokale democratie is ook wat waard. Er zijn echt elementen waarop je kan bezuinigen, maar een bestuur dicht bij de burgers is ook veel waard.”

Daarnaast vindt Segers dat de verwachtingen van burgers van de overheid torenhoog zijn. “Als er corona is, moet er coronasteun komen. Als het met de opvoeding misgaat, moet jeugdhulpverlening komen. Je kan dan niet zeggen: we hebben hoge verwachtingen, maar het mag niks kosten.”

Lees ook:

Zit de rechter op de stoel van de politiek? ‘Ja’, zegt JA21, ‘Nee’, vindt Volt

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer