main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Goedemorgen Nederland - 27 februari 2024 — 12:25

Waterstof is de toekomst, maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen

Nu gas uit de gratie is geraakt, moet waterstof de nieuwe dragende kracht van onze energievoorziening worden. Voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen roept de overheid dan ook op om vol op waterstof in te zetten. “Het vorige kabinet had er geld voor uitgetrokken. Ook al heb je momenteel een demissionaire regering, ga niet zitten wachten. Ga met volle kracht vooruit. We hebben het echt nodig.”

Waterstof, wat net als aardgas een grote energiedichtheid heeft, is volgens Van Nieuwenhuizen een ideale vervanger van aardgas. “Er zit veel power in.” Uiteindelijk wil ze naar groene waterstof toewerken. “Waardoor je het bijvoorbeeld kunt maken met wind op zee. Dan blijft de hele keten fossiel- en CO2-vrij. Daar willen we graag op inzetten. We hebben een Noordzee en daar moet je maximaal gebruik van maken.”

Haken en ogen

Er zitten echter nog heel wat haken en ogen aan waterstof. Zo kost de productie energie. “Ook als je die energie met wind kunt produceren, zijn we er nog niet”, erkent Van Nieuwenhuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben regelmatig te maken met schaarste op het elektriciteitsnet en zijn daarom hard bezig met elektrificeren in Nederland. Dat kan alleen niet in één keer.”

Daarnaast zijn er industrieën die niet kunnen elektrificeren, omdat ze bijvoorbeeld een te hoge temperatuur nodig hebben. “Daar kun je waterstof voor gebruiken. Als je elektriciteit opwekt met windenergie op de Noordzee, kan dat niet allemaal als elektriciteit aan land gebracht worden. Als je het in waterstof omzet, dan heb je de energie meteen opgeslagen en kun je dat gebruiken voor de industrie.”

Daar wordt al hard aan gewerkt, maar daar kunnen we op de Noordzee nog meer mee doen, bepleit Van Nieuwenhuizen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Vraag en aanbod

Om de échte transitie naar waterstof mogelijk te maken, is het van belang om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod bij elkaar komen, aldus de voorzitter van Energie-Nederland. “We staan te trappelen om te investeren en dan is het noodzakelijk dat de overheid dit bij elkaar brengt. Gelukkig is in de Maasvlakte onlangs ook gestart met het bouwen van een waterstofnetwerk. Er worden stappen gezet, maar het moet nog veel sneller.”

Waterstof alleen is niet de oplossing, onderstreept ze. “Het is wel een onmisbare schakel. We hebben alle soorten energie nodig. Tien procent van het aardgas dat we nu in Nederland verbruiken, gaat rechtstreeks naar de industrie. Alleen daarvoor heb je dus al vervanging nodig.”

‘Zet laadpalen uit’

Dat verandering nodig is, blijkt uit het overvolle stroomnet en de oproep van netbeheerder Stedin aan bezitters van elektrische auto’s om laadpalen tussen 16:00 uur en 21:00 uur uit te zetten. Ze roepen daartoe op om het stroomnet in deze piekuren te ontlasten. 

Amerikakenner Jan-Kees Emmer, die zelf over een elektrische auto beschikt, schrikt van het nieuws. “Dit is voor de overgang naar een elektrische auto en voor mensen die daarover twijfelen geen goed signaal. Als je je auto niet kunt opladen, wanneer kan je er dan mee rijden?”

Omdat tegen het einde van de middag veel mensen thuiskomen en apparaten aanzetten, is er op dat moment veel vraag naar stroom. Stedin benadrukt alles uit de kast te trekken om het elektriciteitsnet uit te breiden en de netbeheerder geeft aan dat ze tot 2030 minimaal acht miljard euro gaan investeren. Of dat genoeg is, is nog maar de vraag. “Ik denk dat dit een manier is om de mensen even wakker te schudden. We lijken ten onder te gaan aan ons eigen succes, zo hard gaat het qua elektrificatie.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Auto op waterstof

Een interessante ontwikkeling binnen de waterstoftransitie is de waterstofauto die 25 studenten van de TU Delft ieder jaar maken. Deze week wordt de nieuwste variant gepresenteerd. Vorig jaar maakte de TU Delft de meest efficiënte waterstofauto ter wereld en ze hopen er dit jaar een stapje bovenop te doen. “Wij willen een waterstofauto ontwikkelen die ook daadwerkelijk legaal op de weg kan rijden, waardoor het echt een auto moet worden”, legt student Isabel Zijlmans uit.

“We willen de markt uitdagen om te onderzoeken welke andere brandstofmogelijkheden er zijn voor de toekomst. We kunnen niet altijd op diesel en benzine blijven rijden.” Wat het voor de studenten lastig maakt om de waterstofauto ook daadwerkelijk de weg op te krijgen, is dat bijvoorbeeld tanken relatief duur is. “De markt is er nog niet op afgesteld. Het is moeilijk om te verkrijgen. Maar als het een goedkope optie wordt, dan zou ik er zeker voor gaan”, besluit Zijlmans.

Van Nieuwenhuizen vindt het jaarlijkse initiatief van de TU Delft geweldig. “Dat zijn de jonge mensen waar we de uitvindingen en verbeteringen van moeten krijgen voor de toekomst.” Hoewel de waterstofauto de komende jaren waarschijnlijk nog niet als gezinsauto kan worden ingezet, is het belangrijk “om ergens te beginnen”, benadrukt Van Nieuwenhuizen.

Lees ook:

Groene hoop is gevestigd op waterstof, maar de TU Eindhoven gelooft in ijzerpoeder: ‘Ik werd hierdoor gegrepen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer