Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’
Ondernemer en columnist Annemarie van Gaal pleit voor een minister van Eenvoud. Volgens haar is Nederland veel te ingewikkeld georganiseerd en moet de bureaucratie een halt worden toegeroepen. “We zijn niet het land van de rijzende zon, maar van het zelfrijzend bakmeel”, verzucht Van Gaal in WNL Op Zondag op NPO 1.
Jaarlijks komen er in Nederland 6.000 tot 7.000 rijksambtenaren bij. Van Gaal: “We hebben 138.000 fulltimebanen. Dat zijn 150.000 rijksambtenaren. Dat waren er 20.000 of 30.000 minder vijf jaar geleden. In Den Haag wordt alles maar groter gemaakt.”
De VVD, tot voor kort de grootste partij van het land, pleit al jaren voor een kleinere overheid. “Begonnen ze er maar eens een keer aan”, zegt Van Gaal.
Dat er alleen maar ambtenaren bij komen, staat ondernemerschap in de weg, waarschuwt ze. “Al die rijksambtenaren verzinnen weer beleid, dat vervolgens richting bijvoorbeeld de zorg en ondernemers geduwd wordt. Het is gewoon niet meer te doen voor de samenleving.”
WNL Op Zondag gemist? Luister dit gesprek nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
CO2-uitstoot berekenen
Vanaf 1 juli moeten werkgevers de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van iedere werknemer berekenen. Van Gaal: “Je moet dan weten: rijdt iemand in een leaseauto, rijdt iemand op diesel of benzine? Gebruikt iemand een elektrische fiets? Gaat je werknemer met het openbaar vervoer en hoeveel kilometer dan? Je moet het allemaal uitrekenen.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Van Gaal nam onlangs de proef op de som. “Ik heb het deze week voor één werknemer ingevuld. Uiteindelijk rolt er een getal uit. Het is dan de bedoeling dat je als werkgever je werknemer stimuleert om dat getal omlaag te brengen. Maar je bent dagen bezig met het invullen voor al je werknemers. Dagen!”
Als je een kwartier niet in het venster zit, worden alle gegevens verwijderd en moet je opnieuw beginnen. “Typisch overheid”, verzucht Van Gaal.
Toeslagenschandaal
Dat Nederland te ingewikkeld is georganiseerd, blijkt volgens Van Gaal ook uit de afhandeling van het toeslagenschandaal. “Ze zijn al drie jaar aan het klungelen. Het heeft inmiddels 7,2 miljard euro gekost, er komt nog 2 miljard bij. Per gezin hebben we dan 150.000 euro uitgegeven. Niet aan het gezin zelf, maar aan het apparaat van de overheid.”
Bij de afhandeling van de schade van gedupeerden van de gasboringen in Groningen gaat 80 procent op aan administratieve lasten. “We doen alles op een rare, niet zinvolle manier”, zegt Van Gaal. “Ondertussen hebben de rijksambtenaren in 2022 11,5 miljard euro aan salarissen gekost. Vijf jaar geleden was het nog 8,5 miljard. Ik begrijp dat salarissen stijgen, maar het stijgt naar verhouding veel meer.”
Om de bureaucratie een halt toe te roepen, wil Van Gaal dat het nieuwe kabinet bestaat uit mensen uit de praktijk, die bijvoorbeeld de problemen van mkb’ers begrijpen. “Ik vind: je moet als minister van Economische Zaken iemand zijn die zelf ondernemer is geweest.”
Lees ook:
Demograaf: samenleving kan te snelle bevolkingsgroei door migratie niet aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meer