main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 februari 2024 — 13:34

Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Ondernemer en columnist Annemarie van Gaal pleit voor een minister van Eenvoud. Volgens haar is Nederland veel te ingewikkeld georganiseerd en moet de bureaucratie een halt worden toegeroepen. “We zijn niet het land van de rijzende zon, maar van het zelfrijzend bakmeel”, verzucht Van Gaal in WNL Op Zondag op NPO 1.

Jaarlijks komen er in Nederland 6.000 tot 7.000 rijksambtenaren bij. Van Gaal: “We hebben 138.000 fulltimebanen. Dat zijn 150.000 rijksambtenaren. Dat waren er 20.000 of 30.000 minder vijf jaar geleden. In Den Haag wordt alles maar groter gemaakt.”

De VVD, tot voor kort de grootste partij van het land, pleit al jaren voor een kleinere overheid. “Begonnen ze er maar eens een keer aan”, zegt Van Gaal.

Dat er alleen maar ambtenaren bij komen, staat ondernemerschap in de weg, waarschuwt ze. “Al die rijksambtenaren verzinnen weer beleid, dat vervolgens richting bijvoorbeeld de zorg en ondernemers geduwd wordt. Het is gewoon niet meer te doen voor de samenleving.”

WNL Op Zondag gemist? Luister dit gesprek nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

CO2-uitstoot berekenen

Vanaf 1 juli moeten werkgevers de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van iedere werknemer berekenen. Van Gaal: “Je moet dan weten: rijdt iemand in een leaseauto, rijdt iemand op diesel of benzine? Gebruikt iemand een elektrische fiets? Gaat je werknemer met het openbaar vervoer en hoeveel kilometer dan? Je moet het allemaal uitrekenen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Van Gaal nam onlangs de proef op de som. “Ik heb het deze week voor één werknemer ingevuld. Uiteindelijk rolt er een getal uit. Het is dan de bedoeling dat je als werkgever je werknemer stimuleert om dat getal omlaag te brengen. Maar je bent dagen bezig met het invullen voor al je werknemers. Dagen!”

Als je een kwartier niet in het venster zit, worden alle gegevens verwijderd en moet je opnieuw beginnen. “Typisch overheid”, verzucht Van Gaal.

Toeslagenschandaal

Dat Nederland te ingewikkeld is georganiseerd, blijkt volgens Van Gaal ook uit de afhandeling van het toeslagenschandaal. “Ze zijn al drie jaar aan het klungelen. Het heeft inmiddels 7,2 miljard euro gekost, er komt nog 2 miljard bij. Per gezin hebben we dan 150.000 euro uitgegeven. Niet aan het gezin zelf, maar aan het apparaat van de overheid.”

Bij de afhandeling van de schade van gedupeerden van de gasboringen in Groningen gaat 80 procent op aan administratieve lasten. “We doen alles op een rare, niet zinvolle manier”, zegt Van Gaal. “Ondertussen hebben de rijksambtenaren in 2022 11,5 miljard euro aan salarissen gekost. Vijf jaar geleden was het nog 8,5 miljard. Ik begrijp dat salarissen stijgen, maar het stijgt naar verhouding veel meer.”

Om de bureaucratie een halt toe te roepen, wil Van Gaal dat het nieuwe kabinet bestaat uit mensen uit de praktijk, die bijvoorbeeld de problemen van mkb’ers begrijpen. “Ik vind: je moet als minister van Economische Zaken iemand zijn die zelf ondernemer is geweest.”

Lees ook: 

Demograaf: samenleving kan te snelle bevolkingsgroei door migratie niet aan

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer