main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 februari 2024 — 12:27

Demograaf: samenleving kan te snelle bevolkingsgroei door migratie niet aan

Demograaf en professor Jan Latten waarschuwt voor een te snel groeiende bevolking door migratie. “De onstuimigheid van immigratie en de onstuimigheid van bevolkingsgroei houdt onze samenleving niet bij”, zegt de voormalig hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in WNL Op Zondag op NPO 1.

Terwijl de formatie in volle gang is, pleit Latten voor een ministerie voor Gezin en Bevolking. “Bevolkingsgroei hangt heel duidelijk samen met wat op gezinsniveau gebeurt. We hebben jonge mensen die bijna stoppen met het krijgen van kinderen. De bevolking vervangt zichzelf niet en dus hebben we migranten nodig.”

Volgens Latten is het dus niet de vergrijzing die van migratie noodzaak maakt. “Het is de ontgroening. Van onderop komt er te weinig bij. Dat maakt problemen op de arbeidsmarkt.”

Migratie is dus nodig, maar met migranten komen ook nieuwe vraagstukken. “Er komen mensen bij, maar die mensen hebben ook sociale kenmerken. Hoe meer mensen uit een ander land met een bepaald kenmerk komen, hoe meer de samenstelling hier verandert. De vraag is: leidt migratie tot integratie?”

WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

‘Naastelkaarleving’

Latten vreest van niet. “Uit een recente publicatie van het CBS blijkt dat we een diverse samenleving hebben, maar de autochtonen gaan met de autochtonen om en Turken met Turken, Marokkanen met Marokkanen. In plaats van een samenleving zijn we een naastelkaarleving aan het creëren.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Op dit moment krijgen Nederlandse stellen gemiddeld 1,4 kind. “Dat betekent dat de bevolking zichzelf niet in stand houdt en het is niet zo dat migratie dat compenseert. Je zou kunnen zeggen: het compenseert wat je tekort komt, dan blijft de bevolking stabiel. Maar het is meer dan compenseren, dat is het probleem op dit moment. De onstuimigheid van immigratie en de onstuimigheid van bevolkingsgroei houdt onze samenleving niet bij.”

Problemen integratie

Het leidt tot sociaal-maatschappelijke problemen, denkt Latten. “Culturen veranderen altijd. Je kunt een samenleving zien als een systeem en systemen veranderen. Maar als het te heftig wordt, als het té snel verandert, dan houdt het systeem het niet bij en gaan opinies schuren. Dat zien we nu al gebeuren.”

Volgens Latten gaat het niet goed met de integratie. “Er is een groep die integreert en er is een groep die afstand houdt, dat is echt wel zo.” Volgens Latten worden bijvoorbeeld mensen (met voorouders) uit islamitische landen conservatiever. “Ze worden orthodoxer in het geloof en zonderen zich daarmee af.” Bovendien, zegt de demograaf: “Helaas moeten we concluderen dat veel van de opinies die ze hebben niet stroken met onze Grondwet.”

Latten denkt te kunnen verklaren waarom dat zo is. “Wat heel belangrijk is: de nieuwe generaties blijven in deze digitale samenleving verbonden met andere culturen, desnoods aan de andere kant van de wereld. Ook in normen en waarden blijf je verbonden aan een ander gebied. Dat is nooit zo geweest.”

22 miljoen Nederlanders

Volgens de Staatscommissie demografische ontwikkelingen moet de immigratie beperkt blijven tot 65.000 per jaar. Latten: “Met die 65.000 kom je op 20 miljoen inwoners over 25 jaar. Maar doe je niks, dan zegt ook die commissie dat het niet onwaarschijnlijk is dat je dan naar 22 miljoen inwoners gaat. Ik ben blij dat ze dat durven uit te spreken.”

Hij gaat verder: “Er wonen twee miljoen mensen in Brabant, met alle fabrieken en sportvelden die erbij horen. Er leven één miljoen mensen in Limburg. Al die nieuwe mensen moeten daartussen gepropt worden.”

De hoogleraar Demografie benadrukt dat Nederland migranten nodig heeft om de economie in stand te houden. “Maar immigratie kun je niet als natuurverschijnsel over je heen laten komen. Je moet rationeel kijken naar wat we aan kunnen. We doen allemaal aan gezinsplanning. Waarom zou de overheid niet aan een soort gezinsplanning doen?”

Lees ook: 

Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer