main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 februari 2024 — 11:37

Domper voor huishoudens door grootste toename gemeentelijke belasting in 15 jaar: ‘Gezinnen komen er niet meer uit’

Een dezer dagen valt de brief voor de gemeentelijke belastingen op de deurmat. Voor veel huishoudens betekent dat een grote financiële domper. De belastingen gaan gemiddeld met 8,5 procent omhoog, de grootste toename in vijftien jaar. 

“De kosten van de gemeenten zijn hoger geworden, zoals salariskosten of allerlei andere kosten”, verklaart ondernemer Annemarie van Gaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1 de stijging van gemeentelijke belastingen.

Dat de hogere kosten worden doorberekend aan de inwoners, vindt Van Gaal een verkeerde beslissing. “Je kan als gemeente ook kijken waar je kan bezuinigen. Leg niet meteen de lasten bij de inwoners. Denk aan hervormen”, oppert de ondernemer.

‘Gezinnen komen er niet meer uit’

Voor veel huishoudens was het bericht van de overheid tijdens Prinsjesdag vorig jaar heuglijk nieuws. Bestaanszekerheid staat hoog in het vaandel en financieel gezien zouden gezinnen in 2024 erop vooruitgaan. Daar hakken de gemeentelijke belastingen direct op in. “Alles wordt eraf gesnoept en nog meer”, zegt Van Gaal.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Zij ziet dat veel gezinnen het moeilijk hebben. “Vorig jaar kwamen ze er nog uit, maar nu niet meer. Er hoeft maar een bekeuring op de mat te vallen en ze belanden in de schulden.”

Wat kan de overheid doen?

Van Gaal stelt voor dat de gemeente het anders aanpakt, bijvoorbeeld door op een andere manier het huishoudboekje bij te houden. “Als ik het boekje van de gemeenten bekijk, dan denk ik: sommige dingen moet je nu niet willen doen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start

Als voorbeeld haalt zij de gemeente Amsterdam erbij. “Die heeft een huishoudboekje van 7,8 miljard. De helft komt binnen via OZB, rioolheffing, erfpacht.” De andere helft komt van de overheid. Van Gaal verbaasde zich over waar dat geld aan uitgegeven wordt. “Bij de meeste gemeentes heb je 15 procent externe krachten. Dat begrijp ik voor een ICT-project, maar ze doen het over de hele linie. Dan wordt het te duur. Dat moet je met je eigen mensen kunnen opvangen.”

Ook het onroerend goed van de gemeenten ziet Van Gaal als een mogelijkheid om op te besparen. “Ik kom vaak bij kantoren dat ik denk: waarom heb je dit kantoor nog, er zitten drie man?”

Hervormen

Een ander voorstel van Van Gaal is om de boel te hervormen. “We hebben 21 waterschappen. Waarom verzamelen zij zich niet in het provinciehuis, waar we er twaalf van hebben? Waarom hebben wij nog steeds 342 gemeentes met gemeentehuizen en colleges en alles?”

Voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers kan zich deels vinden in het verhaal van Van Gaal. Ook hij vindt dat gemeenten geld moeten besparen door minder krachten van buitenaf in te huren. Van hervormen is hij geen voorstander. “Lokale democratie is ook wat waard. Er zijn echt elementen waarop je kan bezuinigen, maar een bestuur dicht bij de burgers is ook veel waard.”

Daarnaast vindt Segers dat de verwachtingen van burgers van de overheid torenhoog zijn. “Als er corona is, moet er coronasteun komen. Als het met de opvoeding misgaat, moet jeugdhulpverlening komen. Je kan dan niet zeggen: we hebben hoge verwachtingen, maar het mag niks kosten.”

Lees ook:

Zit de rechter op de stoel van de politiek? ‘Ja’, zegt JA21, ‘Nee’, vindt Volt

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als doel gesteld om in 2050 volledig gasloos te zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier aan hun…

Lees meer