main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 februari 2024 — 11:32

Te weinig toezicht op wapenbezitters in Nederland, politiebonden eisen actie

Vanwege te weinig politiecapaciteit moet er door een andere instantie meer toezicht komen op wapenbezitters in Nederland. Dat stelt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het AD meldt dat door het tekort aan politiemensen te weinig controle plaatsvindt, met alle gevolgen van dien.

Aanleiding voor de oproep is de dubbele moord in het Drentse Weiteveen in januari. Een langlopend conflict over de verkoop van een woning eindigde in een schietpartij waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen. De schutter had een wapenvergunning, maar niet voor de wapens waarmee uiteindelijk de moorden werden gepleegd. Een teken aan de wand. Daarom doen de politiebonden een oproep aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz om te onderzoeken of een andere instantie deze controles kan uitvoeren.

“Wat voor ons heel erg belangrijk is, is dat deze controles goed gebeuren door instanties die weten hoe je wapencontroles moet uitvoeren”, onderstreept Kooiman. “Daarnaast is het belangrijk dat de instantie de administratie goed kan organiseren. Dan zou je kunnen denken aan de marechaussee of Defensie, maar je zou ook kunnen denken aan het administratieproces bij gemeenten. Het is in ieder geval wijs dat de minister (Yeşilgöz, red.) goed gaat onderzoeken hoe je de politieorganisatie maximaal ondersteunt en dat het goed gebeurt. En dat uitgezocht gaat worden welke instantie daar het beste bij aan kan sluiten.”

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

Demonstranten

Tweede Kamerlid van het CDA Derk Boswijk maakt zich door het tekort aan politiecapaciteit druk om het grote aantal demonstranten in Nederland, die volgens de CDA’er de écht belangrijke politietaken onmogelijk maken. “We hebben ongeveer 15.000 politieagenten tekort in Nederland. Wat ik heel frustrerend vind, is dat we telkens meer bijna anarchistische demonstranten zien. Dat is aan de linkerflank Extinction Rebellion en aan de uiterst rechtse kant de radicale boeren. Dat vraagt zoveel politiecapaciteit.”

Boswijk geeft aan dat het probleem ook in zijn directe omgeving steeds zichtbaarder wordt. “Ik heb veel politieagenten in mijn sociale bubbel die hun normale werk moeten laten vallen om in het weekend bij demonstraties te zijn. Ik hoop dat mensen beseffen dat het gevolg is dat heel cruciale taken, waaronder het controleren van wapenvergunningen, nu ondersneeuwt.”

De CDA’er windt zich verder op: “Je hebt al gigantische tekorten en daaroverheen komt ook nog eens een maatschappelijke stroming die denkt: Ik ga de hele dag op een snelweg zitten met een potje lijm of een trekker onder mijn kont, omdat ik het niet naar mijn zin heb. Prima dat je demonstreert, maar hou je gewoon aan de regels. Ik vind het ontzettend egocentrisch.”

Heb je Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering nu terug op NPO Start.

Volgens het Tweede Kamerlid moeten demonstranten beseffen dat door hun toedoen cruciale taken van de politie niet meer uitgevoerd kunnen worden. “Omdat een klein groepje radicale mensen aan beide flanken gewoon doen waar ze zin in hebben. Ik hoop dat ze beseffen dat dit dan de consequenties zijn.”

Defensie geen optie?

Hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen denkt niet dat Defensie deze taak op zich kan nemen. “Defensie heeft al heel veel werk. Er wordt op dit moment ook gekeken naar hoe ze zich optimaal kunnen inzetten tegen de buitenlandse dreiging.”

Kitzen benadrukt dat hij hoopt op een oplossing, zodat er meer wapencontroles kunnen plaatsvinden. “Als ik kijk naar de soorten wapens die worden ontdekt, dan hoort dat eerder bij een leger thuis dan in de maatschappij.” Boswijk benadrukt dat ook Defensie met grote personeelstekorten kampt. “Bij de politie zijn er 15.000 vacatures, bij Defensie 12.000.”

Lees ook:

Verdachte dubbele moord Weideveen voorgeleid. ‘Een verschrikkelijk drama’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer