main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 januari 2024 — 16:40

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Steeds meer mensen genieten met oordoppen in van het uitgaansleven om gehoorschade tegen te gaan, maar er mag nog meer bewustwording voor komen. Dat zegt Rik Peters, directeur van poppodium Mezz Breda in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. De kans op gehoorschade is namelijk groot.

Peters houdt samen met technici tijdens feesten het aantal decibel in de gaten en grijpt in zodra het aantal boven de 103 decibel uitkomt, het huidige maximale geluidsniveau in Nederlandse uitgaansgelegenheden. Ondanks dat het negen jaar heeft geduurd voordat kroegen en discotheken eindelijk wilden meewerken om gehoorschade tegen te gaan, werken poppodia al sinds 2014 mee.

Voor poppodiumeigenaar Peters een serieuze zaak. Ondanks dat harde muziek een bepaalde endorfine aanmaakt, vindt hij gehoorbescherming zeer belangrijk. Zeker omdat hij zelf gehoorbeschadiging heeft overgehouden aan het uitgaansleven. “Ik heb zelf al heel lang tinnitus, dus ik weet wat de gevolgen zijn van jarenlang overmatig geluid op feesten. Je ziet dat mensen zich steeds meer bewust worden van het feit dat ze zichzelf hiertegen moeten beschermen.”

Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen, waarbij een persoon een geluid hoort zonder dat dit geluid er daadwerkelijk is. Voor Peters is zijn gehoorbeschadiging iets dat in zijn leven overheerst. “Als ik op de bank zit, dan hoor ik het. Wanneer ik een film kijk, dan overheerst dat alles. Ik kan niet meer terug, maar nu doe ik altijd oordoppen in.”

Populariteit oordoppen neemt toe

Peters ziet dat de populariteit voor oordoppen toeneemt, maar plaatst ook meteen een kanttekening. “Veel mensen zijn laks en denken dat ze het niet nodig hebben, tot het moment dat je al te ver bent en niet meer terug kunt. Als je het eenmaal hebt, dan heb je het de rest van je leven.”

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 18,8 procent oordopjes gebruikt in een uitgaansgelegenheid. 22,8 procent geeft aan dit soms te doen, maar 37,8 procent geeft aan nooit gebruik te maken van gehoorbescherming in het uitgaansleven.

Oordopjesfabriek

Oordopjesfabriek Alpine Hearing Protection maakt zelf oordopjes. Ook zij zien dat het steeds minder een taboe is geworden om oordoppen te dragen in het uitgaansleven. “Als je nu om je heen kijkt bij een festival, dan zie je heel veel mensen met oordoppen rondlopen. Het is onderdeel geworden van de standaarduitrusting die je meeneemt als je uitgaat”, ziet CFO Pieter Brascamp.

Dat ziet Brascamp terug in de verkoopcijfers. “Het neemt elk jaar toe. Op festivals en evenementen waar we staan, vragen mensen steeds meer naar oordoppen. We zien dat de millennial daarin vooroploopt.”

Brascamp benadrukt dat de oordoppen niet ten koste gaan van de muziekbeleving. “Je kunt de muziek nog steeds goed horen.” Oordoppen beschikken over een filter die ervoor zorgen dat alle toonhoogtes precies hetzelfde klinken als de echte muziek. “Alleen een beetje zachter.”

La Fuente

DJ La Fuente staat erom bekend flink de boxen op te blazen als hij draait. “We doen 300 shows per jaar, dus mijn oren zijn voor mij heilig. Ik zorg er goed voor. Van kinds af aan draai ik altijd al met oordoppen, maar wel vol gas. Het is bij mij wel maximaal.” Muziek moet volgens de DJ niet per se hard zijn, “maar het moet wel goed zijn, en daar hoort een bepaalde beleving bij”.

De DJ geeft aan dat het belang van oordoppen niet onderschat mag worden. “Het is sowieso aangenamer om ze te dragen. Het is te vergelijken met het omdoen van de gordel in je auto of het opzetten van je helm op de motor. Je kunt ook zeggen dat je op een motor nog maar twintig kilometer per uur mag zonder helm, maar het is gewoon lekkerder om iets harder te rijden met een helm op.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Harde muziek niet doorslaggevend

Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 82,4 procent van de respondenten een feest niet direct door de harde muziek geslaagd vindt. 17,6 procent vindt harde muziek wel een vereiste voor een geslaagd feestje.

“Zorg ervoor dat je preventief al oordoppen uitdeelt, maar zorg ook voor strengere regelgeving rondom vergunningen. Zodat mensen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om een feest te kunnen geven”, roept poppodiumeigenaar Peters op. Zo hoopt hij dat het toenemende aantal mensen met gehoorbeschadiging door het uitgaansleven afvlakt.

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Zo’n constante harde piep in je oor is natuurlijk heel vervelend. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk zaterdag om 22.00 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Lees ook:

KNO-arts waarschuwt: onherstelbare gehoorschade mogelijk door vuurwerk

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer