main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 december 2023 — 15:41

KNO-arts waarschuwt: onherstelbare gehoorschade mogelijk door vuurwerk

KNO-arts Mayke Hentschel waarschuwt voor mogelijke gehoorschade tijdens de jaarwisseling. Volgens Hentschel denken steeds meer mensen na over het voorkomen van letsel aan de ogen, maar is gehoorschade een ondergeschoven kindje. “Je kan onherstelbare schade oplopen”, zegt Hentschel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De kans dat je in de periode rond oud en nieuw letsel oploopt door vuurwerk is 241 keer groter dan dat je een hoofdprijs wint in een loterij. Dat is de boodschap van de bewustwordingscampagne over vuurwerk van de overheid.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling moesten ruim 1200 mensen behandeld worden voor verwondingen veroorzaakt door vuurwerk. De campagne met de titel ‘De loterij die je niet wilt winnen’ moet dat aantal doen verminderen.

Niet alleen voor mensen die vuurwerk afsteken, maar ook voor omstanders is de kans om slachtoffer te worden van vuurwerk nog altijd een stuk groter vergeleken met de kans op een hoofdprijs in een oudejaarsloterij, zo blijkt uit berekeningen van VeiligheidNL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Van alle vuurwerkgewonden is 46 procent toeschouwer, blijkt verder uit het onderzoek.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Ook blijkt dat veel ongelukken te voorkomen zijn door vuurwerk veiliger af te steken. Minder dan de helft van de vuurwerkafstekers draagt een veiligheidsbril. Voor mensen die buiten als toeschouwer naar vuurwerk kijken is dat slechts 7 procent. Iets meer dan de helft van de vuurwerkslachtoffers vorig jaar was jonger dan 20 jaar en 18 procent was zelfs jonger dan 12 jaar, terwijl die laatste groep niet eens vuurwerk af mag steken.

“Mensen moeten zich realiseren dat de kans op letsel door vuurwerk vele malen groter is dan de kans op een mooie prijs bij een oudejaarsloterij. Wil je vuurwerk kijken of afsteken? Doe het dan veilig: draag een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd afstand”, zegt Vivianne Heijnen, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Denk ook om je oren

KNO-arts Hentschel is blij met de campagne. Zij roept op ook te denken om je oren. “Je oren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid lawaai aan. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor gehoorbescherming, bijvoorbeeld in het uitgaansleven. Maar ook vuurwerk zorgt voor een harde knal. Daarbij kunnen je oren ook zeker schade oplopen.”

“De meeste mensen weten dat je gehoorschade kan oplopen van te lang luisteren naar harde muziek. Maar ook één keer een hele harde knal kan al voor die schade zorgen. Je kan onherstelbare schade oplopen aan je oren en merkbare klachten krijgen”, waarschuwt de arts.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Ze raadt aan om oordoppen te dragen tijdens de jaarwisseling. “Oordoppen kunnen zeker helpen om het geluid te dempen. Ik zou het van harte aanraden.” Overigens is het sowieso goed om op afstand te blijven van vuurwerk, zegt Hentschel. “Voor het geluid, maar ook om de rest van je lijf te beschermen, zoals je ogen.”

Lees ook: 

Vuurwerk moet nieuwe naam voor een beter imago: ‘Vierwerk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer